Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP2JQR Online
Henryk

Liczba postów: 1,513
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Przy szumach na S-9 najlepsze radio nie pomoże, to nie ten problem. W lesie pod Ełkiem robiłem łączność z SP7BYG, gdy nadawał mocą 100mW...
Nie tyle chodziło mi o sam odbiornik, tylko o działanie S-metra, a to można poprawić. Zawsze celem moich postów była edukacja i wymiana doświadczeń prowadząca do stworzenia jak najlepszego urządzenia HM. Od zawsze wkurzało mnie ciągłe bazowanie na konstrukcjach sprzed 30 a nawet 40 lat. Tak jakby oprócz SP5WW, Bartków, Antków, Antosiów nic więcej nie było. Prawie wszystkie stare konstrukcje były pozbawione ARW.
Wyjątkiem w ostatnich latach był Husarek jako nowa polska konstrukcja. Też w nim było niedopracowane ARW, psujące audio doskonałego odbiornika. Zdiagnozowałem problem, wysłałem swoje pomiary ARW do konstrukora, co po jakimś czasie zaowocowało znacznie poprawionym softem i całkiem dobrym działaniem ARW.
Twoje radio również ma szansę stać się kolejną polską konstrukcją godną powtarzania. Moją intencją jest jak najlepsze dopracowanie radia o ile leży to w moich kompetencjach.
Zachęcam więc do składania kolejnych egzemplarzy tego radia, rzetelnych pomiarów parametrów, odsłuchów na pasmach i wyciągania wniosków.
Trochę mało jest konstrukcji polskich TRXów o dobrych parametrach, więc róbcie i dopieszczajcie to radio bo jest duża szansa tą opinię zmienić.
Temat dyskusji na temat ARW uważam za wyczerpany na ten moment.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 11:53 przez SP2JQR.)
Wczoraj 11:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP2JQR - Wczoraj 11:51

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 27 gości