Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP2JQR Offline
Henryk

Liczba postów: 1,513
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Spróbuję znaleźć jakąś metodę na pomiar opóźnień wnoszonych przez filtry. Nie da się tego w prosty sposób zmierzyć dwukanałowym oscyloskopem. Konieczny jest dodatkowy układ sterujący. Potem będą jakieś wnioski.
Co do czułości to w urządzeniu domowym z dużą anteną rzeczywiście nie jest potrzebna, ale jak już chcesz podłączyć radio do anteny samochodowej to tej czułości zabraknie. Czulszy odbiornik ma większe wymagania dla systemu ARW tak, abyś nie słuchał szumów pasma tylko obniżył wzmocnienie do wymaganego poziomu i odbierał bez zakłóceń. Dość trudno zrobić taki wzmacniacz który ma czułość i po obniżeniu wzmocnienia ma małe szumy, ale po to dałem przykład pośredniej z CDG2000, żeby popatrzeć jak to się robi. W czasie kiedy powstało CDG2000 zdecydowana większość fabrycznych urządzeń była gorsza. Jedyna wada to stopień skomplikowania.

Apropo szumów na s7-9 to ja takie szumy mam w swojej antenie. Mój odbiornik ma dobrą czułość i jednocześnie nie ma problemów z dużymi sygnałami i intermodulacją. Czułość nie zepsułą mi odbiornika. Jest jednak bardziej rozbudowany. Coś za coś. Nie da się zrobić radiowego mercedesa w prosty sposób.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2025 22:11 przez SP2JQR.)
31-01-2025 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP2JQR - 31-01-2025 22:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości