Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 8 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
SP9LVZ Offline
Piotr

Liczba postów: 737
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
Spis elementów do montażu BLU.

W związku z pytaniami i spis elementów do BLU chciałem przekazać informację iż takowego nie zrobiłem. Projekt powstawał ewolucyjnie w kilku wersjach, w dłuższym okresie czasu. Największe ilości podzespołów do BLU to elementy smd, które najczęściej nabywa się w zestawach, a nie na sztuki. Poza "zestawami" smd na pewno kondensatory 100nF w ilości 100 sztuk trzeba nabyć.
Pierwsze "B-L-U" pracują już na pasmach. Jak sądzę jest bez problemów do zmontowania i uruchomienia, pomimo że zaliczył bym B-L-U do konstrukcji dla "zaawansowanych".

Jeśli ktoś zrobił taki spis to jest prośba i jego zamieszczenie.
Propozycja rozwojowa IF na mosfetach na rok 2025

Wykonanie toru wzmacniacza pośredniej częstotliwości na 500kHz z wykorzystaniem filtrów elektromechanicznych FEM.

Można użyć cewek 7x7 numer 101 w miejsce 215 na PCB p.cz. Pasują w miejsce 215 bez żadnych modyfikacji ścieżek. Są osiągalne tam gdzie 215. Wymagane jest dodanie pojemności równoległej do obwodu rezonansowego cewki 1,5 nF oraz zmiana sprzężeń z filtrem.
Wykonałem testowo taki układ by zrobić próbę dopasowania FEM oraz pracę mosfetów z cewkami 101. Układ pcz w wersji włączenia "TX" do pomiaru ch-ki filtru (zgodnie z opisem w instrukcji montażu p.cz.) zachowuje się bardzo dobrze. Dwa pierwsze mosfety dają ponad 50dB wzmocnienia. Pomiar robiłem z tłumkiem 50dB na wejsciu tx toru p.cz.
Bardzo dobra charakterystyka FEM SSB świadczy o dobrym dopasowaniu w obwodzie. Jako obciążenie drenu pierwszego mosfeta zastosowałem dławik 1mH, nastepnie sygnał jest podawany na obwód wejściowy FEM w układzie rezonsnsu równoległego.
W załączeniu zmierzona ch-ka filtru FEM SSB oraz schemat z adaptacją pod 500 kHz wg którego ściągałem ch-kę filtru. Wg. tesu poszerzonego zmierzone tłumienie wtrącone FEM w paśmie przenoszenia wyniosło 8 dB. Pomiar całego toru p.cz. w kolejnym etapie testów.
Propozycja wykorzystania:
- jako główny tor p.cz. 500 kHz z ARW, pierwsza pcz np 9 MHz bez ARW z niskim wzmocnieniem przemiany, tor wejsciowy należało by zaprojektować.
- TRX z pojedynczą przemianą na pasmo 80m. Wymaga dobrych obwodów wejściowych ( BPF) w celu wyeliminowania bliskiej częstotliwości lustrzsnej.

W załączeniu:
Pomiar ch-ki FEM w torze p.cz.. wg schematu poniżej na PCB toru pcz z wersji 9MHz, cweki 101 zestrojone na 500kHz.
İmage

Schemat z adaptacją p.cz. do 500 kHz.

Załączone pliki
.pdf  Schemat p_cz v FEM_500.pdf (Rozmiar: 411.58 KB / Pobrań: 78)

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2025 11:11 przez SP9LVZ.)
17-01-2025 16:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 17-01-2025 16:56

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości