NOWY CROWBAR
Układ CROWBAR został zmodernizowany. Zrezygnowałem z dobieranej diody zenera i zastąpiłem ją układem TL431 („programowaną dioda zenera”). Układ ustawiłem na aktywację przy ok. 15,8V. Dobór dwóch połączonych szeregowo rezystorów w dzielniku napięcia dla wejścia referencyjnego umożliwia precyzyjne ustawienie tego napięcia (to jest zabezpieczenie, z rozmysłem zrezygnowałem z potencjometru nastawnego). Bramka tyrystora sterowana jest kluczem tranzystorowym. Zamiast transila wstawiłem diodę krzemową, ponieważ okazało się że układ CROWBAR jest „szybszy” od niego! Całość przed wlutowaniem była testowana na zasilaczu z płynną regulacją napięcia wyjściowego i ogranicznikiem prądowyn.
CROWBAR_2.pdf (Rozmiar: 523.8 KB / Pobrań: 161)
Po podłączeniu układu zabezpieczającego często aktywował się on podczas wyłączania zasilacza. Przyczyną były zjawiska wywołujące min. iskrzenie na stykach wyłącznika i związane z tym zakłócenia, które przenosiły się prze oba tory zasilacza na wyjście (w szczególności przez tor z układem LM324) . Na załączonym poniżej zdjęciu ekranu oscyloskopu widoczne są jako „prążek” o amplitudzie ponad 2V! na wyjściu zasilacza w momencie wyłączenia (pierwsze zdjęcie, CROWBAR nie podłączony). Następne zdjęcie przedstawia wykres napięcia po wyłączeniu zasilacza z podłączonym CROWBAREM i jego aktywację. Zasilacz ustawiony był na 15V, nieobciążony.
Próbowałem walczyć z tym zjawiskiem zwiększając pojemność kondensatora filtrującego w gałęzi stabilizatora (do 4700uF, przelutowałem C2 na stronę druku, żeby było dla niego więcej miejsca) oraz dodatkowymi kondensatorami blokującymi (2x10nF, równolegle do diody prostowniczej i kondensatora filtrującego). Bez większego skutku. Pojemności te jednak zostały bo polepszają filtrację napięcia.
CORWBAR przestał uruchamiać się po wyłączeniu dopiero, gdy zwiększona została pojemności w bramce tyrystora do 1,5uF, ale takie rozwiązanie zwiększa czasu reakcji układu na przepięcie.
Problem rozwiązało zastosowanie kupionego na ALLEGRO filtra sieciowego 5A i kompromisowa wymiana kondensatora w bramce tyrystora na 0,47uF.