Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BFP czyli filtry pasmowoprzepustowe odbiornika
SP7VMZ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
RE: BFP czyli filtry pasmowoprzepustowe odbiornika
(29-12-2023 0:51)SQ3AUP napisał(a):  Witam
Pozwolisz, że spróbuję krótko wyłożyć moje podejście do filtrów pasmowych BPF.
Nie tyle, że "pozwalam" co do dyskusji wręcz wzywam i prowokuję. Angel

4. - akceptowalne tłumienie w pasmie przepustowym
Myślę, że akceptowalne jest nawet 3dB.
Trwam w przekonaniu, że nikt tak naprawdę nie sprawdził charakterystyk zbudowanych samodzielnie lub według czyjegoś projektu filtrów a przynajmniej tym się nie pochwalił.

5. - akceptowalne zafalowanie ch-ki w pasmie przepustowym
Tutaj sytuacja jest podobna jak w pkt 4. Trzeba dodatkowo zwrócić uwagę na tłumienie na krańcach pasma przepustowego. Ważny jest również typ filtru; Chebyshev, Butterworth, Eliptic .... Zafalowanie i tłumienie na krańcach pasma 1-2 dB jest do osiągnięcia. Sumując, przy takich filtrach tłumienie sygnału odbieranego nie przekracza 1S.

Przyjęcie kryteriów odnośnie tłumienia, zafalowania i stromości charakterystyki w paśmie zaporowym determinuje rodzaj filtru, który spełni te wymagania.

Jeżeli filtr ma pracować w torze nadawczym rozumiem że przed wzmacniaczem W.cz. to zafalowanie musi być jak najmniejsze. Przykładowo, poziom sygnału na wejściu filtra 10mW (10dBm), tłumienie filtru 1dB i wzmacniacz (wzmocnienie 40dB) - na wyjściu mamy 49dBm czyli 79,43W. To samo tylko tłumienie filtru 2 dB -na wyjściu 48dBm czyli 63,1W, duża różnica.

Zakładam pracę dwukierunkową i prawdę mówiąc nad tym problemem się nie zastanawiałem.

Późna pora, na tym kończę. Jeżeli coś pomogłem, rozjaśniłem to się cieszę jeżeli nie to sory że zawracam głowę.
W swojej nieskromności powiem, że nie zawsze miewam tylko dobre pomysły więc chętnie słucham mądrzejszych od siebie.

Reasumując wychodzi, że zafalowanie charakterystyki powinno być jak najmniejsze. Rolleyes
30-12-2023 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: BFP czyli filtry pasmowoprzepustowe odbiornika - SP7VMZ - 30-12-2023 12:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości