Drodzy koledzy - rozjeżdżamy się w dyskusji zaczynamy pisać o różnych rzeczach, ja jeszcze ogarniam, ale czytający pewnie już nie..., stąd zaczynają się chyba małe nieporozumienia w wypowiedziach,
- Rafał wchodzi w dyskusje ogólną o kondensatorach (blokujących), tu był temat jednego konkretnego kondensatora w układzie diplexera (kondensatora w obwodzie "równoległym"), w tym obwodzie "równoległym z indukcyjnością 300nH " NP0 o wartości 1nF daje o wiele mniejszą dobroć obwodu niż strofleksowy na tej zakładanej częstotliwości 9Mhz. U mnie tylko styrofleksowy spełniał swoje zadanie.
- Piotrze (FKP) nie jest taka konfiguracja jak rozumiesz (piszesz), inaczej to ja nazywam w swoich wypowiedziach,... dlatego nasze wypowiedzi też się zaczynają wymijać,
w ząłczeniu schemat i "nazwy" których używam w poprzednich wypowiedziach - inaczej nie porozumiemy się jeśli nie będziemy patrzeć na ten sam schemat...:
obwód szeregowy (diplexera), obwód równoległy (diplexera), obwód rezonansowy (na wejściu toru p.cz.)... to są rożne elementy układu,
Wcześniejsze pomiary pokazywałem takiego połączenia diplexer i wejście toru p.cz. (rzeczywisty, wykonany tor wzmacniacza p.cz.) z obwodem rezonansowym na wejsciu, ale rozbiłem też pomiary diplexer i od razu sam filtr kwarcowy o co prosił Henryk (JQR),
Zobacz na "obwód równoległy" diplexera, to on się rozjeżdża w częstotliwości, a on decyduje (miedzy innymi, a może i gównie) o stracie przenoszenia diplexera na częstotliwości 9 Mhz i on decyduje jak szybko inne częstotliwości będą "zwierane do masy" (przez rezystory 51R) i na nim występują te piki rezonansów 100 Mhz..... i większość co było pisane jest dyskusją wokół tego obwodu,...
Też Piotr (LVZ)