Henryku, rozumiem twoją intencje pomiaru i zrobię taki pomiar. Dwa z powyższych pomiarów w #59 są zrobione beż żadnego obciążenia diplexera (pisze przy fotkach które to są) - czyli całkowicie skrajny przypadek.
Jednakże, ja nie planuję podłączać diplexer wprost na filtr kwarcowy (z oczywistym dopasowaniem do impedancji filtra). W płytce p.cz. na mosfetach na wejściu od strony mieszacza jest obwód rezonansowy (uzwojenie pierwotne i wtórne rezonansowe). Od strony dipleksera będzie zatem dopasowanie niskoomowe 50R (tak szerokie jak zapewni to obwód rezonansowy).
Czy wykres analizy na pewno wyjdzie korzystniej niż z obciążeniem filtrem kwarcowym? W moim przypadku Diplexer nie będzie widział filtru kwarcowego. To jest kwestia różnych koncepcji układów radiowych.
Robimy zatem ostatnie pomiary zgodnie z sugestią pomiar metodą odbiciową (SWR) i wnioski końcowe..., zrobiłem pomiary z obciążeniem tak jak ma pracować ten mieszacz (z diplexerem), ale też obciążyłem dla porównania diplexer filtrem kwarcowym SSB na 9MHz. Filtr kwarcowy jest dopasowany trafo 1:9 i zamknięty na wyjściu rezystorem 510R.
1. Jak obwód rezonansowy na wejściu p.cz. na mosfetach będzie obciążał mieszacz (od strony tego przedmiotowego diplexera).
Z lewej u góry widać obwód (cewka o oznaczeniu 215) na który wchodzi sygnał z mieszacza do płytki p.cz. - w poniższych testach połączyłem diplexer do tej płytki.
To co tu robimy nie jest tylko zabawą, ale przygotowujemy mieszacz z diplexerem do układu wzmacniacza p.cz. na mosfetach.
2. Diplexer obciążony obwodem rezonansowym w p.cz. - szerokość pomiaru 2 MHz.
3. Diplexer obciążony filtrem kwarcowym SSB - szerokość pomiaru 2 MHz.
4. Diplexer obciążony obwodem rezonansowym w p.cz. - szerokość pomiaru 200 kHz.
5. Diplexer obciążony filtrem kwarcowym SSB - szerokość pomiaru 200 kHz
tu dodatkowo szerokość pomiaru 100 kHz dla obciążenia filtrem kwarcowym SSB
A teraz najciekawsze...
6. Diplexer obciążony obwodem rezonansowym w p.cz. - szerokość pomiaru 20 kHz.
7. Diplexer obciążony filtrem kwarcowym SSB - szerokość pomiaru 20 kHz.
Wnioski?... największa różnica jest widoczna na małej szerokości obciążenia.
Która opcja wydaje się korzystniejsza, pomimo świadomości niedoskonałości diplexera?