Na jednym z portali internetowych znalazłem informacje o antenie PD7MAA. Osoba opisująca jej parametry, wspomina również o możliwości „spłaszczenia” i obniżenia krzywej SWR. Osiąga się to poprzez dolutowanie równolegle jeszcze jednego kondensatora 100pF. W oryginalnej wersji anteny PD7MAA proponuje się bowiem, jeden kondensator 100pF włączony w pierwotne uzwojenie baluna. Ale nie do końca zrozumiałem co powoduje tak znaczną poprawę parametrów anteny. Czy chodzi o to, że tę poprawę uzyskuje się dzięki zwiększeniu pojemności ze 100pF do 200pF? Więc czemu nie wlutować tam od razu 200pF? Czy może właśnie dwa kondensatory „pracujące” równolegle, a nie jeden, wpływają na poprawienie parametrów? Dla mnie dwa kondensatory równoległe to jedynie suma pojemności, bo jakieś szczątkowe indukcyjności czy rezystancje w tym zakresie częstotliwości, są do pominięcia. Autor o tym nie wspomina. A ja muszę przyznać się do braku wiedzy, jeśli chodzi o to zagadnienie. No ale przed Wami nie muszę się przecież wstydzić, że czegoś nie wiem.