Tu może pociągniemy wątek zapoczątkowany w "drobnych ogłoszeniach"...
http://sp-hm.pl/thread-4127-post-46822.html#pid46822
Odpowiadając na pytanie Karola jaki mam prąd i napięcie w nadajniku lampowym (chodzi o QRP) to napięcie jest ok 300V a prąd ok 30 mA... przy zakładanej sprawności lampy moc wyjściowa powinna być ok 5 W i tak jest. To jest prąd pobierany podczas pracy lampy pracującej jako genetaror z rezonatorem kwarcowym. Układ jak wyżej prezentowany schemat OK2EI.
Dwa słowa rozszerzenia tematu... wykonałem układ OK2EI na bazie schematu i innych niekompletnych informacji pochodzących od OK2EI budzących moje wątpliwości.
Jeśli chodzi o nadajnik na lampie będącej odpowiednikiem 6L41 czyli 5763 uzyskiwałem tylko do ok. 2-3W outp, użycie EL34 dawało dopiero moc na poziomie 5W.
Jeśli chodzi o odbiornik to wątpliwość jest w temacie cewki odbiorczej L2 (generator Hartleya) - gdyby cewka miała indukcyjność dla rezonansu na 80m odpowiadającą pojemności podanego kondensatora przestrajanego 20pF to musiała by mieć 100uH a przestrajanie takiego układu było by wręcz nie możliwe jeśli chodzi o precyzyjność....
Ja zastosowałem cewkę 14 uH plus 140 pF (120 pF + przestrajany 20pF) podobnie jak cewka L1b. Reakcję ustawia się bardzo kłopotliwie, czułość jest niewielka jeśli chodzi o odbiór stacji QRP, eksperyment się udał, ale w kwestii praktycznego wykorzystania takiego RX to mam wątpliwości.