Dzień dobry, pozwolę sobie zamieścić kolejny film (prezentację) dotyczącą budowy Odbiornika "Staś" AVT3230.
Tym razem jest to wersja 20/15m. Zmiany jakich dokonałem są niemalże identyczne co w wersji 80/40m:
*zmiana p.cz. z 4,43MHz na 6MHz
*użycie "identycznych" rezonatorów kwarcowych (selekcja z garści elementów)
*korekcja filtru wejściowego na jak najmniejsze tłumienie na częstotliwościach pożądanych
*zmniejszenie wzmocnienia m.cz.
*korekcja częstotliwości pracy generatora BFO (nie jest idealnie ale do zaakceptowania)
"Stasia" jak najbardziej da się uruchomić posiadając wiedzę z zakresu radiotechniki i elektroniki, przy czym wyposażenie warsztatowe jest również bardzo ważne, miernik częstotliwości to podstawa. Moim zdaniem układ jest uniwersalny i rozwojowy, można śmiało pokusić się o dostosowanie odbiornika do pracy na innych pasmach KF. Budowa sprawiła mi wiele radości, lubię tego typu konstrukcje.
Prezentacja jest jaka jest, nie jestem youtuberem a jedynie zależało mi na pokazaniu ogólnej pracy działania odbiornika.
Co do kwestii "Stasia" na pewno nie zakończę działań na dwóch egzemplarzach w planach mam budowę powyższego odbiornika z użyciem syntezy DDS, w wersji wielopasmowej z odpowiednimi filtrami wejściowymi, czy się uda, sam jestem ciekawy.
Pomału również szykuję się do budowy TRXa, posiadam komplet płytek do "Taurusa" + syntezę od SP2FP. Możliwe ,że przed Taurusem będę chciał "coś" złożyć eksperymentalnego np. kit AVT 2778 (w wybranym przeze mnie paśmie) płytkę PCB posiadam, plan działania również mam wstępnie przemyślany.