To może ja powiem nieco o ograniczeniach tego układu, wytłumienie wstęgi bocznej zależy od stopnia zrównoważenia mieszacza IQ i jest znaczącym ograniczeniem. Warto zastosować dodatkowe okna widmowe. Ze względu na algorytmy tłumienia kanału lustrzanego, możliwość stosowania okien widmowych znacznie lepsze są programy Power SDR (bez okien) i Winrad (okna) no i możliwość wykonania zrzutów ekranowyc jako dokumentacji, ponadto lepsza rozdzielczość po częstotliwości. Niestety każde z okien ma swoje wady i zalety, tak że warto mieć kilka do wyboru. W przypadku większej rozdzielczości zobaczymy np. co to jest kołysanie widma i po co są okna.
Dodałem dwa załączniki w pierwszym rysunku widać wpływ okien widmowych, ten największy sygnał z wysoką "podstawą" zreszto "kołyszącą się" to sygnał bez okienkowania za to z wyciekiem widma (szkodliwe), pozostałe wykresy, właczone funkcje okienkujące (różne). Warto zauważyć że okienkowanie zmniejsza czułość ale zawsze w ten sam sposób, we względnych pomiarach nie stanowi to problemu. Drugi rysunek jak okienkowanie pozwala odróżnić dwa bliskie siebie sygnały. Według mnie projektu nie warto odtwarzać a wykorzysyać do tego sdr-a. Argumenty za poddane. Na drugim wykresie dolny wykres bez okienkowanie, pozostałe z różnymi funkcjami okienkującymi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2010 9:05 przez SQ4AVS.)