Co jakiś czas w dyskusjach klubowych o ciekawych gadżetach krótkofalarskich pada temat wyświetlacza graficznego. Do tej pory byłem przekonany, że nakłady poniesione na implementację wyświetlania literek i cyferek w trybie graficznym są nie współmierne do osiągniętego efektu. Teraz jednak zmieniłem zdanie. A to za sprawą niesamowitej konstrukcji na jaką natrafiłem przypadkiem szukając schematu detektora logarytmicznego.
Chodzi o
analizator widma zrealizowany na mikroprocesorze ATMEL-a. W największym skrócie realizuje on transformatę FFT kanałów kwadraturowych I/Q i wyświetla wynik na wyświetlaczu graficznym LCD 128x32. Oczywiście od razu nasunęło się skojarzenie tego z wyświetlaniem częstotliwości, siły sygnału i innych nastaw. Tak postawione zadanie całkowicie usprawiedliwia zastosowanie graficznego wyświetlacza i dodatkowych naĸładów na realizację.
Moja wersja urządzenia oparta będzie o wyświetlacz DG24064 (240x64) i łatwo dostępne przetworniki A/D MCP3201. Będzie to wymagać zmiany algorytmów pobierania próbek, sterowania wyświetlaniem i organizacji pamięci ekranu, co przy dostępności kodu nie powinno być specjalnie trudne.
Zaczynam od złożenia makiety bo nie wiem na jakim etapie zakończę wyposażanie w dodatkowe funkcjonalności
Dodam, że analizator można zastosować do homodyny jak i superheterodyny, co na pewno gwarantuje mu powodzenie.