Hej.
Wygląda na to ze uporałem sie do końca z ulepszeniami uBitx w wersji z wyświetlaczem LCD 2x16.
Tak jak wspominałem wcześniej, dorobiłem automatykę i S-Metr, oraz akustyczny filtr CW.
Teraz jeszcze poprawiłem nadawanie CW -rezygnowałem z analogowego odczytu dźwigni i zastosowałem cyfrowy poprzez wcześniej dołożony expander PCF8574.
Schemat niewiele się zmienił w stosunku do tego co publikowałem ostatnio. Jedyna zmiana sprzętowa to przełączenie klucza CW na bity 1 i 2 ekspandera PCF8574. Na płytce są wyprowadzone wszystkie bity, wystarczy dołożyć pinheader.
Reszta to zmodyfikowany kod Arduino do tej przeróbki.
Jeśli podczas eksploatacji nie napotkam na jakieś problemy, to zakończę przeróbki i zajmę się wersją z wyświetlaczem graficznym.
Aktualny kod w załączeniu, trzeba tylko zaopatrzyć się w bibliotekę pcf8574, aby się skompilowało.
ponieważ kod jest przerabiany z oryginału, jest nieco zabałaganiony, w wolnej chwili spróbuję go nieco uporządkować.
Co do filtru pierwszej pośredniej to element wygląda na filtr a nie kwarc - przynajmniej ma 3 nóżki
.
Radio dość przyjemne. Można mieć wiele satysfakcji z pracy na nim,a koszt zestawu i dodatkowych elementów - obudowa i udoskonalenia nadal nie przekracza 500.- PLN. Pracy nie wiele aby złożyć radio w typowej obudowie radio i dołożyć ulepszenia.
Oczywiście niema sensu porównywać z fabrycznymi radiami za kilka tysięcy zł. To inna półka zwłaszcza cenowa.
ubitx_v4.37SP5IOU_code.zip (Rozmiar: 46.68 KB / Pobrań: 532)