Ciąg dalszy przeróbek uBitX-a.
Bardzo bolał mnie brak Automatyki i S-metra i słaba głośność na głosnik, mimo wystarczającej czułości odbiornika.
Postanowiłem poszukać "taniego gotowca" i znalazłem:
Wykorzystanie bardzo proste jak na schemaciku ponizej:
Przepraszam za opisy po Angielsku, ale chcę to wrzucić na stronę uBitX-a
AGC działa bez przeróbki softu, ale jeśli chcemy mieć S-Meter, to przerobiłem również kod arduino.
Zrobił się całkiem fajny niemal kieszonkowy transceiver.
Idą do mnie głośniczki, które włożę do obudowy i może zmieści się pakiet akumulator - Li-pol / LI-on.
Na 3.5 radio ma w pikach ponad 20W, pobiera wtedy do 3A i przy kiepsko dopasowanej antenie (SWR >2.5) i długim gadaniu radiatorki się grzeją, choć nie parzą, dlatego napięcie zasilajace raczej 12V a nie 13.8.
Gadałem pół godziny z korespondentem. SWR mojego inV Vee na fonii jest ok 3 i zrobiły się mocno ciepłe, ale nic się nie stało.
AGC w module ma nieco za małą dynamikę i przy wybraniu gain 60 i 50 dB na 80m silne sygnały nasycają przedwzmacniacz.
Dość dobry kompromis to 40 dB jak na schemacie.
Pracuję nad automatyczym dobieraniem wzmocnienia, ale brak jest wolnych portów w Arduino i do tego muszę podłaczyć bus expander I2C i tym sterować wzmocnieniem modułu. Przyda sie zresztą do załaczania i wyłaczania filtru Audio CW, który mi już fajnie działa na breadboardzie. Wtedy będzie można włączać filtr z poziomu menu, bez montowania przełączników na płycie czołowej.
Zmodyfikowany kod Arduino, gdzie też zmieniłem nieco przestrajanie i dorobiłem wysyłanie S-metra poprzez Cat, załączam.
Oczwiście to wszystko "działajaca Beta".
W radiu moduł jest na "pająku", więc fotki nie załaczam
.
ubitx_v4.32SP5IOU_code.zip (Rozmiar: 66.88 KB / Pobrań: 693)