Witam!
Dokopałem się do elementów i samego transceiver-a i mam dwie wiadomości: jak zwykle w takich przypadkach dobra i złą ;-)
Zacznę od dobrej, mam komplet płytek do urządzenia ale tu musi się jednocześnie pojawić i zła wiadomość: płytki obwodów mają błędy :-(
Na załączonych zdjęciach widać transceiver w dniu dzisiejszym - wyjąłem, pewnie do jakiś testów, generator VFO ale pewnie jak pokopię dalej to i na niego natrafię.
Na kolejnym zdjęciu widać płytkę urządzenia, płytkę na obwody pasmowe i kilka płytek samych obwodów pasmowych.
Trzecie zdjęcie pokazuje jaki błąd zrobiłem na płytkach: źle zaprojektowałem wyprowadzenia przekaźnika dlatego płytki wymagają nieco wysiłku zwanego "rzeźbieniem w laminacie" aby właściwie podłączyć przekaźniki.
W ten sposób, z prostej na początku sprawy, zrobiło się znacznie trudniejsze zadanie bo zamiast walczyć z montażem, na początek trzeba będzie powalczyć z nacinaniem druku :-( .
Dodatkowym utrudnieniem przy montażu jest brak solder maski i zapewne nie raz musiałbyś używać "sposobu" aby usunąć zwarcie ścieżek. Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu to może to być droga przez mękę.
Proszę więc o decyzję, czy mimo wszystko chcesz podjąć się tego zadania a wtedy wyślę Ci płytki.
Mam natomiast propozycję aby zacząć sprawę od nowa. Jak wspominałem wcześniej, zakupiłem generator AD9833 i dla niego zaprojektuję zintegrowaną z wyświetlaczem i impulsatorem płytkę VFO do której będzie można dołączyć płytkę odbiornika (schemat do uzgodnienia) z obwodami wejściowymi dołączanymi poprzez styki lub przełączanymi przekaźnikiem (do uzgodnienia).
Przy okazji pochwal się swoimi postępami w pomiarach podstawowych obwodów rezonansowych za pomocą sprzętu, który pokazałeś.
L.J.