Na podstawie sygnałów, które już do mnie dotarły mogę zapewnić, że zrobiło się duże zainteresowanie MASem. (to prosty wpływ netu)
Natomiast co to jest entuzjazm w krótkofalarskim światku (SP) ??? - tego nie wie chyba nikt. (u nas w porywie nieprzerwanego entuzjazmu efekty przychodzą po latach, ostatnie prawdziwe entuzjazmy wywołało 1/ pojawienie się urządzeń CB w handlu
, 2/ komputerów PC i 3/ internetu
- ale to nawet nie jest krótkofalarstwo)
Dlatego mam tylko nadzieję, że w dziedzinie MAS w SP będzie lepiej niż z naszymi autostradami .....
MAS dopiero się rodzi, czy się urodzi zależy od nas i od innych, którzy właśnie rozpoczęli myślenie na ten temat.....
Ale nawet wtedy nie będzie to chyba dla nikogo główny i jedyny kierunek hobby krótkofalarskiego.
To taka zabawa na boku....
O tym czego nam brakuje (do gładkiego rozwoju) nie ma sensu pisać. Niestety samo wywołanie tematu nie zmniejsza deficytów. Trudności są i zapewne pozostaną ale co dobrego przychodzi bez przeszkód.
72!
PS.
Właśnie po latach przerwy, rozwiesiłem antenę (W3DZZ) na bloku w Krakowie. A mieszkam centralnie i 400m od elektrociepłowni, w całym paśmie 80m poziom QRM mam ok. 9s !!! (od 7 do 9+++). (na innych pasmach troszkę lepiej ale też ogólnie kicha...) Czy krótkofalarstwo ma w takich warunkach jakikolwiek sens, względnie jakiego sprzętu WYMAGA ??? (nie wspominając o QRP czy MAS)