Witam!
Wzmacniacz mocy już zrobiony. Mam nadzieję, że pociągnie do kilkunastu MHz. Schemat klasyczny na IRF510 ze sterowaniem na BS170.
Płytka wzmacniacza jest nieco większa niż poprzednia płytka filtrów i ma wymiary 100/55mm
Tranzystory IRF mocowane są do niewielkiego radiatora z prostokątnej blachy aluminiowej. Metalowe elementy tranzystorów izolowane są oczywiście tulejką izolacyjną pod śrubę i płytką z miki pod obudową.
Niewielki radiator z blachy mosiężnej maja także tranzystory BS170. Radiator jest po prostu przyklejony do tranzystorów Distale-em.
Wzmacniacz ma oddawać tylko kilka W mocy niemniej dołożyłem mu "na grzbiet" kawałek prawdziwego radiatora:
No i płytka wzmacniacza w obudowie z płytką filtrów dolnoprzepustowych:
Wzmacniacz jest wstępnie uruchomiony ale nie mam jeszcze wyników, które mógłbym zaprezentować. Wydaje się, że moc szybko spada z częstotliwością dalaego zanim podam więcej szczegółów chciałbym poeksperymentować jeszcze z przekładniami transformatorów.
Na koniec mam pytanie gdzie umieścić stopień pomiarowy mocy i SWR. Ze względu na modułowość rozwiązania mogę to zrobić na dwa sposoby: pomiędzy wzmacniaczem a filtrem dolnoprzepustowym lub pomiędzy filtrem a anteną. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady ale jestem ciekawy Waszej opinii.
L.J.