Witam,
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): ....opartego o dwurdzeniowy AMC C60.....
Nie AMC lecz AMD. Ten procesor wszedł na rynek w roku 2011 !!!!! - można powiedzieć prehistoria... Nie powinna więc dziwić jego słaba wydajność. Od roku 2011 wiele się zmieniło w stronach WWW, programy obrosły w wodotryski - więc potrzebują mocnej jednostki CPU dla płynnego działania
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): ...Krok 1: System.
Ja wiem, że sprzęty obecnie sprzedawane są wyposażone w ciężkie Windowsy 10,..
Przy takich procesorach tylko systemy linuksowe z lekkim środowiskiem graficznym się sprawdzą
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): Krok 2: Dysk
....mile widziany SSD. Ja nie chciałem się w to pakować - nie ma sensu.....
Wręcz przeciwnie, sens jest. Nawet na tak wolnych procesorach wydajność systemu wzrasta kilkukrotnie.....
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): Masz możliwość wymiany ramu? Minimum 2 GB.
Raczej minimum to 4 GB do w miarę komfortowej pracy. 8GB to już przywzoita opcja
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): - eBoostr. Program, który tworzy plik pamięci podręcznej na Kartach SD/Pendrive'ach. Bardzo fajnie uzupełnia dysk w momencie, gdy trzeba szybko odczytać małą ilość danych z pamięci.
Nie jestem w stanie pojąć - dysk SSD nie, ale karta SDHC / SDXC, która jest kilka razy wolniejsza już tak ? Hmm, dziwne podejście.
Zauważ, że karty SDHC, SDXC.... przy ciągłych operacjach zapisu padają jak muchy. A plik wymiany będzie cały czas używany, ze względu na małą wielkość pamięci RAM - u Ciebie 1GB
(22-10-2017 13:15)SP7EZG napisał(a): Krok 5: Procesor
- Podkręcanie. Szukasz wydajności? Nie kupuj Netbooka.
Nie do końca się z tym zgodzę, Raczej powinno to brzmieć "Nie kupuj Netbooka zbudowanego na 6 letnich podzespołach"
Dzisiaj są dostępne netbooki z energooszczędnymi procesorami, które mają zaimplementowaną sprzętową obsługę flashy, VP9 - obecny standard youtube i innych podobnych portali, kodowanie / dekodowanie video w formatach H.264, H.265, tak więc wysoka moc obliczeniowa takich procesorów nie jest potrzebna.
Jeżeli natomiast używasz przeglądarki chrome / chromium, to włącz w niej sprzętowe wspomaganie obsługi WebGL, video itp.....