Skonstruowałem taki oto odbiornik dla mojego syna. Projekt powstawał jakiś czas, dopiero ostatnio nabrał kształtów.
Elektrycznie jest to klasyczna konstrukcja na NE612, pośrednia 10MHz. Część rozwiązań układowych zaczerpnąłem z transceivera MST konstrukcji VK2DOB. Dołożyłem ARW, SMETR i DDS na AD9833.
Bardzo mi zależało, żeby konstrukcja była zwarta, w całości na płytce drukowanej, bez żadnych kabli, krosówek itp.
Przeszklona obudowa pozwala zerkać na elektronikę (to ważne dla Daniela!), ale nie tylko. W urządzeniach, gdzie wyświetlacz jest umieszczony klasycznie z przodu, jest kłopot z patrzeniem na wyświetlacz. Trzeba podnosić przód na jakichś nóżkach, żeby wszystko było widoczne. Kłopot jest tym większy im mniejsze urządzenie. A ja jestem fanem miniaturyzacji, więc robię małe urządzenia
. Dlatego pomysł z nietypową formą obudowy i umieszczenia w niej wyświetlacza. Z pierwszych testów wynika, że bardzo wygodnie się z niego korzysta, gdy stoi na biurku. Nie ma problemu zarówno z odczytem wyświetlacza (OLED ma szeroki kąt odczytu) jak również ze strojeniem.
Z ciekawych funkcji wyposażyłem go w ARW, SMETR i VFO A/B.
Wymiary płytki 75x120mm.
A Wy co sądzicie o takiej formie urządzenia?