Witam!
Szykuję z wolna dokumentację do kontrolera. Można wersję "prawie skończoną" obejrzeć pod adresem:
dokumentacja PC01 - draft
Tu chciałbym zwrócić uwagę, że kontroler może być skonfigurowany do pracy z pośrednią indywidualnie dla każdego użytego pasma.
W zasadzie mogą wystąpić 4 przypadki wzajemnej relacji pośredniej i heterodyny dla każdego z pasm z osobna opisane w procedurach setup jako ON+, ON-+ i ON--
Przypadek ON+ obejmuje dwa najprostsze przypadki kiedy sygnał wyjściowy jest sumą pośredniej i heterodyny, niezależnie od tego, która z częstotliwości jest większa. Przy takim założeniu wstęga pośredniej (kolor zielony) nie ulega w sygnale wyjściowym z mieszacza (kolor czerwony) odwróceniu a rosnąca heterodyna to również rosnąca częstotliwość wyjściowa.
Przypadek ON-+ zakłada, że od sygnału pośredniej odejmuje się w mieszaczu sygnał heterodyny i wynik mieszania leży poniżej sygnału pośredniej. W tym przypadku również nie ulega odwróceniu wstęga ale rosnacej heterodynie odpowiada malejąca częstotliwość na wyjściu mieszacza. Trzeba to więc uwzględnić podczas przestrajania.
Przypadek ON-- zakłada, że również sygnał wyjściowy jest różnicą częstotliwości ale tym razem heterodyna znajduje się wyżej niż pośrednia. Tu ze wzrostenm częstotliwości hetrodyny wzrasta częstotliwośc sygnału z mieszacza ale następuje odwrócenie wstegi.
Postanowiłem, przy okazji opisu PC01 przypomnieć te zasady, tym bardziej, że na ostatnim spotkaniu w Burzeninie padło takie pytanie od jednego z kolegów i mam nadzieję, że odpowiedziałem wtedy prawidłowo a i teraz się nie mylę :-(
Do skończenia dokumentacji potrzebny jest jeszcze opis sygnalizacji na wyjściu kontrolera ale mam nadzieję, ze i to wkrótce uzupełnię.
L.J.