(17-07-2017 15:38)SQ2RPK napisał(a): Mam pytanie: jak promieniuje taka antena zawieszona poziomo? Czy tak jak LW?
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na ten fragment: "every end fed (...) needs some kind of counterpoise to push against and in this case that's the coax". Wynika z niego, że oplot koncentryka stanowi drugie ramię tej anteny. Może więc ona promieniować wszelako, w zależności od takich czynników:
1/ jeśli na koncentryku znajdzie się skuteczny dławik to można uznać że promieniuje tylko odcinek ekranu powyżej tego dławika
2/ jeśli dławika nie ma
- lub jest kiepski,
- lub sam w sobie dobry, ale położony w miejscu, gdzie przypada minimum prądu i dlatego nieskuteczny,
to promieniować będzie również ekran poniżej dławika, a skoro tak, to mamy w.cz. na obudowie transceivera i na przewodach doń podłączonych (zasilających, mikrofonowych itp.)
3/ jeśli jest tak jak w p. 2/ to wiele będzie zależeć od tego, czy transceiver jest uziemiony (chodzi o ziemię dla w.cz.)
Choćby z tych powodów taka antena może dawać rezultaty bardzo rozbieżne w różnych lokalizacjach.
Zaczynam myśleć o antenie EF dla siebie ale na razie budzi ona zbyt dużo znaków zapytania. Tym bardziej, że antena EF jest także kłopotliwa od strony odbiorczej: wszystkie domowe zakłócenia mogą powędrować po kablu w górę, do miejsca zasilania promiennika. I, na moje wyczucie, z powodu wysokiej impedancji EF ten problem może być o wiele trudniejszy do opanowania niż w przypadku np. niskoomowego dipola zasilanego tymże koncentrykiem.