SMD - czemu nie ?? - dobre parametry dobra powtrzalność ...
Procesor - wersja na płytce podstawce - albo kolega ci zlutuje - albo kupisz gotową - zrobimy klona jednej z fabrycznych - pinologia
Zapewne Cie to zdziwi jak się dowiesz, że wiele ludzi co porywa się na budowę MAX6 lub MAX4 to ich pierwszy kontakt z SMD a do tego maluteńkie SMD 0603 i MEGA128. A najlepsze jest to że mniej problemów z uruchomieniem maja "modelarze"
a więcej "elektronicy"
RS232C jako interfejs podstawowy i macierzysty bo:
- łatwy do diagnozowania
- Prawie każdy ma do niego narzędzie diagnostyczne- PC
- Spokojnie dalekie zasięgi jak pisał Adam
- prosty i jasny do zaprogramowania na procka i na PC
RS485 - TAK jako rozszerzenie urządzenia - zmian a warstwy fizycznej - tylko "mediakonwerter" do fizycznie gadającego RS232. Protokół nadal ten sam.
Nakładki INTERFEJSÓW na PCB pozwola na rózne - nawet RS422 - ważne byśmy mieli DRUTY PRZEMYSLANE
Adam - Zaproponowany protokół obsłuży ci co chesz - Wszyscy go słuchają - ale wyłuskuja komendy tylko dla niego i z numerem adresata.
Tak jak pisał Waldek - podstawowe sprawy załatwiamy komendami na które są krótkie zwięzłe odpowiedzi, jak chcesz więcej info - dopytasz inna komendą
Zastosowanie RS232 i RS485 nie wyklucza by ATU słuchało komend do Przełączników - ale jednak bym inteligencje umieszczał w MASTER STACJI i to ONA powina wykonac odpowiednia sekwencje sterowania urządzeniami SLAVE. Jak dasz za dużo inteligencji w SLAVE zaczna sie kłopoty...
CAN - odpada - w autach pracuje no fajnie al enie znam przykładów z technik wcz na duże odległości..... ale dlaczego auto mi ześwirowało ( centralny zamek) jak pracowałem 100W... po kilku dniach zaczął działac normalnie sam z siebie....
Moja skrzynka FC40 jest sterowana przez RS232TTL :-) na 15 metrów kablem nieekranowanym LAN - kabel lezy razem z kablem RF w jednym peszlu...
ADE - pętla prądowa TAK - dlatego będa nakładki - mediakonwetery. Jak się ktoś uprze to pewnie BT postawi w trybie przezroczystym ( no problem) - to jest własnie zaleta RS232
Sprzęt "profesjonalistów" jest często celowo zagmatwany bo:
- będzie ciężki do hakowania
- bo konstruktor lubi dane procki
- bo maja do tego narzędzia diagnostyczne
- bo normy tego wymagają
- bo jego kompilator ma gotowe biblioteki
- bo akurat miał taka płytę ewaluacyjną
- bo specjalizowane scalaki załatwiają dużo spraw - ale nie podchodź do niego bez testera za 10k Euro
=============
Jednostka Domowa - wersja BIG:
- Duży procek M128... na takiej samej podstawce jak jednostka "podwórkowa"
- Dwa porty COM - jeden do ATU drugi do radia i CAT
- dużo pinów na wyswietlacz
- pełna klawiatura. i klawisze funkcyjne (numery anten - szybki wybór )
- prekonfiguracja na kilku PINACH..
W procka ( ma duża pamięć) można by wgrać program zarówno ATU jak i KONSOLI jako jeden - ale podczas startu procek na podstawie PINÓW KONFIGURACYJNYCH rozpoznaje gdzie jest włożony i się uruchamia w odpowiednim trybie.
==============
Kilka słów o współpracy z radiem :-) Jakiś czas temu obmyśliłem taka funkcję - napewno dobrze działała by z F897 bo to radio ma dwa porty CAT.
1. Skrzynka jest masterem dla radia
2 tryb strojenia
TUNE START - naciskamy na ATU
3. ATU odczytuje nastawy radia
4. odstraja się o 2khz
5. redukuje moc i ustawia FM
6. nadaje stroi....
7. wraca na QRG sprawdza zestrojenie
8 przywraca nastawy na radiu
Inna opcja której obenie mi brakuje... :-) skrypt strojący.. :-) czyli:
Skrzynka przestraja radio po wszystkich zdefiniowanych banach i zestraja nam ATU co 20 kHz... my sobie pijemy Kawke a skrzynka nam stroi stroi stroi.... na koniec mamy raport co gdzie zestroiła a gdzie nie :-)
Kolejna sprawa... Skrzynka idzie na tryb NA WPROST.... i jak wyżej...cała sekwencja... pomiary - ATU jak Prosty Analizator SWR zdjął nam pomiary anten,,, ( nie mylić z VNA)
:-0 .... Wracamy do ATU.... bo na jednostkę DOMOWĄ i jej rozwijanie przyjdzie CZAS.
Także jeżeli projekt będzie się rozwijał - będę odtajniał moje kolejne pomysły...
Bo strojenie automatyczne współbierzne- to wręcz Standard w takiej konstrukcji - anie coś nad czym trzeba się zastanawiać...
Tych zdjęc jeszcze nie linkowałem -
pierwsze póby z ATU na nowej lokalizacji - VNA jest podłaczone - a Skrzynka sama sie przestraja jak kręcę gałka TRX ( z pamieci ). Jeżeli takie
pomiary wykonywałbym ze skrzynką SGC230 to musiał bym ciagle sie przełączac i "pstrykać" PTT, Tak na marginesie pamięci i pomiar QRG w tej skrzynce działają bardzo szybko.
Czy ktoś z was używa/uzywał skrzynki zewnętrznej ?
=====================
Andrzej -sq1gyq - własnie w miedzy czasie napisałem o 485 jako tylko mediakonwererze
Co do modbusa... my potrzebujemy własny prosty przejrzysty dedykowany protokół do naszych urzadzeń. Coc tak prostego i skutecznego jak komendy AT - ale dodane pole adresowania.
To pozwoli na dachu posiadać ci :
- 10 takich skrzynek ATU
- 10 przełączników anten
- 10 przełączników kabli (oj powstanie taki MUX )
- i jeszcze 70 innych urządzeń na tym samym "skrętku"
... jeszcze troszke to do Profibusa dojdziemy....
Ale fajny opisik RS232 i innych znalazłem ;-) hihi
http://www.siongboon.com/projects/2006-0...unication/