SP3GO
Rafał
Liczba postów: 182
|
RE: Projekt YAVNA startuje!
Właściwie te tłumiki zostały tam z poprzednich testów ze sprzęgaczami, a służyły tylko temu, aby "usztywnić" ewentualne niedopasowanie na portach reflected i coupled sprzęgacza. Zacząłem się jednak zastanawiać, czy w przypadku mostka te tłumiki nie wpływają na pogorszenie się jakości pomiarów, bo przesuwając się w dół na charakterystyce pomiarowej AD8302 zaczynamy tracić na stosunku sygnału do szumu. Zobaczę więc, jak będzie bez tłumików.
Zresztą takie równe tłumiki po 20dB pojawiają się również w obu torach pomiarowych w przypadku mostka - w tym dokumencie opisującym kalibrację dla mostka kierunkowego (rysunek 2.8).
Poza tym, w przypadku mostka chyba nie możemy mówić o torze fali padającej i torze odbitej, a raczej o niezrównoważeniu mostka (i zrównoważeniu w przypadku dopasowania). Dlatego z takiego mostka nie dostajemy bezpośrednio Gammy (stosunek fali odbitej do padającej), a tylko informację o stopniu niedopasowania (niezrównoważenia mostka). Nie jestem pewien, jak w tym przypadku szukać bezpośrednio "kierunkowości" takiego mostka...
Po kalibracji rozpiętość ReturnLoss pokazuje mi na wykresie teoretycznie od 40 nawet do ponad 300dB (!)
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO
|
|
23-02-2017 12:41 |
|