(30-01-2017 10:49)SP6FRE napisał(a): Przy okazji, jeśli jeszcze nie rozebrałeś układu, może pokażesz wykres dla typowego układu rezonansowego LC z rezonansem gdzieś w zakresie 5-20MHz?
Bardzo proszę - wykres Smith'a dla cewki ~1uH i kondensatora 270pF połączonych równolegle. Rezonans wypada w okolicach 10MHz i na wykresie jest to miejsce przecięcia się z poziomą osią wykresu. Wypada ono dla bardzo wysokiej impedancji, co potwierdza, że mamy do czynienia z równoległym, a nie szeregowym obwodem LC.
Jak więc widać, obliczenia są dobre i oprogramowanie sprawuje się bez zastrzeżeń - tyle, że nawet lekkie zawahania amplitudy w sieci pomiarowej potraktowane funkcją potęgującą, dają w efekcie już tak "rozbiegany" wykres, że odczytanie konkretnych wartości (nawet z wykresu Smith'a, a co dopiero z tradycyjnego wykresu liniowego) staje się praktycznie niemożliwe... a szkoda.
(30-01-2017 10:49)SP6FRE napisał(a): Przy pokazanych wykresach Smith-a zabrakło mi informacji o częstotliwości pomiarowej (start, stop)
Faktycznie - nie napisałem o tym, ale trzymałem się wcześniej ustalonego zakresu, a więc wszystkie wykresy są przemiataniem od 500kHz do 50MHz.
Pozdrawiam,
Rafał SP3GO