Witam
Przede wszystkim witam Was serdecznie na tym forum.
Oczywiście jak kolega zauważył powyżej i kilku innych kolegów, każde urządzenie może mieć setki różnych rozwiązań.
Ja jednak konstruując skrzynkę GL100 miałem na uwadzę kilka rzeczy, z resztą zauważonych tu przez kolegów.
- koszt urządzenia - 3 procesorki Atmega88 to koszt 30-40 zł. Zastosowanie jednego procesora z podobną ilością portów to koszt praktycznie dwukrotnie wyższy. Można stosować inne kostki. Program pisze się tak samo.
- pamięć 8kB na każdą jednostkę. Zastosowanie kostki z większą pamięcią to kolejny koszt związany z licencją na kompilator. Oczywiście można stosować darmowe kompilatory C++ czy asemblerowe. Ja jednak na szybko napisałem kod w kompilatorze BASCOM - z licencją 8kB.
- Nie jest to ostateczna wersja urządzenia. w zanadrzu mam wersję softu wykorzystującą pamięci EEPROM we wszystkich 3 procesorach. Przesyłanie danych I2C będzie uzasadnione podwójnie.
- Proszę zwrócić uwagę, że to jest tuner, którego koszt elementów nie przekracza praktycznie kwoty 150PLN wliczając jako połowę ceny wykonanie PCB (metlizacja, cynowanie itd).
- No i przede wszystkim fakt, że jest to skrzynka całkowicie pasywna, to znaczy nie posiada interfejsu ATU i można ją stosować z każdym radiem KF. Ja stosowałem ją w TRX Antek pracującym mocą QRP 5W. Na codzień podłączam IC-718 z mocą 100W na 80m.
- Skrzynka posiada 2 tryby - Automatic i Manual. pierwszy jest idealny do pracy emisjami cyfrowymi, drygi do pracy fonicznej.
- W nowszej wersji softu skrzynka posiadać będzie funkcję ręcznego wstrajania się wartościami C1, C2 i L1.
-Jeśli ktoś zamierza wykonać tą skrzynkę na pasma powyżej 14 MHz, należy dowinąć o 1 zwój więcej na każdą sekcję cewki L1 oraz zastosować mnijsze wartości kondensatorów odsprzęgającyh bazy tranzystorów kluczujących.