(21-10-2016 14:39)SP3GO napisał(a): Na dobry start wybrałem Windows'y, bo to jednak najpopularniejszy OS i tam najszybciej się takie rzeczy robi. Stopień integracji środowiska Visual Studio z systemem operacyjnym jest tak zaawansowany, że już po godzinie miałem obsługę portu szeregowego i wizualizację danych (potem tylko było szlifowanie i dorabianie różnych "bajerów" w oczekiwaniu na PCB). W przypadku Javy, to pewnie pierwszą godzinę zmarnowałbym na poszukiwaniu kontrolki do wizualizacji danych, która i tak nie dała by mi takich możliwości jak Windowsowa klasa System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting.Chart().
Nie wykluczam jednak stworzenia oprogramowania również w Javie dla desktopa jak i dla platform urządzeń mobilnych (jeśli oczywiście projekt "wypali")
Tak się składa, że właśnie robię w pewnym sensie podobny projekt. Co prawda klasycznie DDS + AD8302 ze sprzęgaczem, ale też całość po stronie mikro jak i desktopa piszę sam. Ja wybrałem Javę ze względu na przenośność i właśnie łatwość pisania :-) Są standardowe komponenty do wyświetlania wykresów, podajesz tylko serie (jedną lub więcej) danych i to w zasadzie wszystko, skalowanie obrazu, osi, siatki itd. robi komponent. I też się cośtam Chart nazywa ;-). Załączam screenshot dla prezentacji, jestem na bardzo wczesnym etapie ale coś tam widać. Z komunikacją szeregową też nie ma problemu, są komponenty wspierające natywnie Mac OS, Linux i Windows w jednej bibliotece, zero konfigurowania, tam gdzie zdeplojujesz tam działa. Sprawdziłem na MacOS (na tym pracuję) i na Linuxach (Intel i ARM) i działa 115200 bez problemu, a myślę że pójdzie też wyżej. Tak, że łatwość zależy od tego co się zna, dla mnie znalezienie czegokolwiek pod Windows byłoby bardzo trudne, nie wspominając, że musiałbym go najpierw zainstalować
Jak chciałbyś pisać przenośnego klienta w Javie to w razie czego mogę to i owo podpowiedzieć.