Witam
Tak, a nawet nie do końca
Jeśli na wejście możemy dać sygnał o dużej amplitudzie, to można dać też przed tym regulatorem wzmocnienie, i taki jest plan, rzędu 20-30dB.
Z szumami, zgodzę się, ale - patrz wyżej - wzmacniacz przed regulatorem podniesie stosunek sygnału do szumu.
W moim układzie powinno być tak: Część RF ( ~+10-15dB całkowite) +20dB (AF preamp) + regulator (-40..+30 dB) + drugi preamp + Wzmacniacz (40dB typowo).
Dla największego wzmocnienia będzie ok 120dB, czyli 1uV na wejściu da 1V na wyjściu.
Dla najmniejszego wzmocnienia będzie ok. 50dB czyli 3mV na wejściu dadzą 1V na wyjściu (3mV na wejściu to ~ S9+35dB). A jest jeszcze regulator siły głosu
Dziś rano (przed śniadaniem
zmontowałem na płytce stykowej taki układ jak poniżej:
Zmierzyłem regulację (w zakresie tego co mój osc. może zmierzyć, poniżej 5mVpp to już szumy, mimo włączonego LPF):
Napięcie liczone od połowy zasilania (ok) czyli 5.36V w dół, czyli daję na bramkę J1 coraz mniejsze napięcie rozrównoważając mostek. Wykres jest prawie liniowy.
W całym zakresie regulacji nie było widać żadnych zniekształceń sinusa (fft nie włączałem)
Zrobiłem też próbę z sygnałem we. 1Vp-p i ponownie, nie widziałem zniekształceń (aż było blisko z amplitudą wyjściową do zasilania).
Z symulacji wynika mi że zmocnienie rośnie (spada) ok 10x gdy napięcie regulujące wzrośnie (spadnie) 10x, jest to dość dobrze zachowane przez kilka rzędów wielkości.
Poniżej symulacja odpowiedzi na sygnał sterujący narastający (1mS) i opadający.
Kondensator: Piotr, chyba nie ten kondensator mamy na myśli. Ja mam na myśli np. C17 przy Q1 na tym schemacie
http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=6867.
Ten kondensator w przypadku nagłych zmian, musi się po prostu naładować.