Witam
(29-05-2015 11:27)SP5FCS napisał(a): Wszystkie kondensatory blokujące zasilanie to 100nF+1nF.
To i ja mam kilka pytan odnosnie nowej PCB oraz schematu od SP5CGI.
Na fotografi oznaczylem pola zwiazane z pytaniami kolorami...
kolor czerwony - to miejsca na kondensatory 100nF ? i tutaj dylemat dawac obok siebie po kilka 100nF czy obok siebie (jak mamy miejsce na dwa) 100nF i 1nF jak wspomniane wyzej ? Na schemacie od SP5CGI sa wszedzie 100nF.
kolor zielony - kondensatory na wejsciach ADC PIC-a na schemacie od SP5CGI sa zaznaczone jako 100nF. Natomiast na oryginalnym NWT 200 uzyte sa 1nF, tak samo w pierwszym poscie na zdieciach plytki SP5FCS widac ze roznia sie one kolorem ceramiki od innych 100nF.
no i teraz kolor zolty w polaczeniu ze schematem:
Wyjscie sygnalu z AD8307 mamy uzyte 3 x 1nF, rezystor 2.2k i dlawik 10uH.
Natomiast dla AD8310 mamy 1 x 1nF, 1 x 100nF, 2 x 2.2k i na pin 7 PIC-a
i tutaj pytanie bo znowu plytka zaprojektowana jest identycznie dla obu sond czyli 3 miejsca na kondensatory 1 rezystor smd i jeden przewlekany (dlawik). Tutaj znowu na zdjeciach SP5FCS wyglada ze w obu przypadkach mamy zastosowane dlawiki 10uH oraz z sondy AD8310 na pin 2 PIC-a
Natomiast na fotografii SP5CGI jest jak na schemacie.
Tutaj pytanie ktory wariant jest prawidlowy i lepiej sie spisuje ?
Wiem ze to sprawa niby tylko odsprzeganie - ale jak widac i patrzac na PCB dosc istotna... Wiec wole zastosowac sprawdzone juz rozwiazanie z montowaniem tych pojemnosci