Dzisiejsza łączność z kolegą SQ5WLH uświadomiła mi, że są jeszcze Wołny, które aż proszą się o usprawnienia. Zamieszczam swoje załączniki z Elektrody, w których Ś.P. Zygmunt SP9BWX na łamach ŚR opisał wszystkie moje przeróbki i sugestie związane z doprowadzeniem Wołny do tzw. ,,porządku". Niestety artykuł w ŚR ukazał się z kilkoma błędami na schematach, stąd czułem się w obowiązku wyprostować sprawę. Uważni koledzy na pewno zauważą moje ingerencje w pliki graficzne ze schematami. Teraz przynajmniej ma to sens, bo jak zobaczyłem schematy w artykule ze ŚR to złapałem się za głowę. Na stronie 3 pomieszany jest opis sposobów regulacji dopasowania dodatkowego filtru PP9-A2. Stroimy cewkę L3, ale tylko w moim wariancie dopasowania (rys. 3), natomiast w wariancie SP9BWX (rys. 4) nie ma takiej możliwości, bo cewka jest nawinięta na rdzeniu dwuotworowym - tu pozostaje tylko regulacja trymera C2 i dobieranie odczepu na cewkach L1,L2,L3. O ile dobrze pamiętam do wymiany poszły wszystkie cyfrowe układy scalone w bloku syntezy, do których dało się znaleźć odpowiedniki. Na oryginalnych scalakach jakieś cuda się działy.
Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2015 13:42 przez SP4LVC.)