Dzięki za wsparcie
To chyba jedyne mi znane forum gdzie pomoc, sugestie, podpowiedzi są tak szybkie, liczne i bezinteresowne
Też mi się wydaje że sonda coś tu miesza ale podłączana w różnych ustawieniach do innych generatorów nawet większych częstotliwości takiego efektu nie daje. Aż takiego.
Chwilowo brakuje mi dobrych kondensatorów do LPF więc niedługo podłącze to przez PI filtr - skrzynkę antenową małej mocy którą właśnie zmontowałem na szybcika.
Nie podoba mi się odsłuch na kontrolnym odbiorniku.
Nadając ze sztucznej anteny z zasilanym IRF510, modulacja jest lekko szarpana i jakby nie wysterowuje stopnia końcowego gdy się nie mówi wystarczająco głośno do mikrofonu.
Czyli chyba brak liniowości pracy IRF510 .Kiedy idzie z drivera(bc211) sygnał o mniejszej amplitudzie a IRF510 tego nie wzmacnia a robi to dopiero od poziomu gdzie mówię głośniej i wtedy już jest ok to chyba coś nie do końca jest ok.
Z drugiej strony napięcia idące na bramkę są chyba nie małe...więc sam nie wiem.
Pobawię się tym trochę i jak do czegoś dojdę to zaraz tu wrzucę.
Motywacje mam dobrą, bo do uruchomienia się na KF brakuje mi w praktyce tylko wzmacniacza mocy
a uparłem się że na razie złożę coś z części dostępnych na warsztacie
Cóż, dusza eksperymentatora......no ale w tym najlepsza zabawa czasem