SQ3ODQ
Nowicjusz
Liczba postów: 15
|
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam Kolegów, mam pytanie dotyczące sterowania wzmacniacza wskazanego w temacie. Mój Taurus 80 oddaje teraz około 2,5 Wata. Według tabelarycznych wartości dla tłumika mocy na wejściu dobrane są wartości dla tłumienia -10db , -6db, -3db. Czyli stosownie tłumienie 10 krotne, 4 krotne i 2 krotne. Moje pytanie, czy obniżyć moc na wyjściu PA Taurusa z 2,5W na 1W-1,5W (według opisu wzmacniacza sterowanie poprawne bez przesterowania mocą 100-150mW), jeśli tak to jak poprawnie zrobić tą operację w Taurusie? Czy założyć tłumik o odpowiednich wartościach na wejściu wzmacniacza Pistoriusa? Z góry dziękuję z odpowiedź.
--------------------
Zwiększyłem wartość rezystora emiterowego w Taurusie do 3 Ohm przy 2sc2078.Na wyjściu PA Taurusa mam 1,2-1,5 Wat'a. Tłumik zostawiłem jak zalecał F6BQU na - 10 db. Przy 13,6 V na końcu tego PA mam 5 Wat. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz dotycząca samego wzmocnienia na wyjściu. Czy tylko zwiększenie napięcia zasilającego podniesie moc na wyjściu. Pomijam fakt że kupiłem ostatnia parę IRF510 w sklepie, więc o doborze współczynników wzmocnienia nie było mowy.
|
|
14-03-2015 20:15 |
|