(22-09-2014 22:44)SQ6ADE napisał(a): (21-09-2014 13:54)SQ8NZD napisał(a): .... Kenwood TS-830s. Fajne radio. Bardzo elegancko wykonane. Tak mam do tej pory, lubię ładne rzeczy. ...
Tak - wygląd sprzętu to też ważna rzecz bo człowiek jest wzrokowcem.
Niestety "konstruktorzy" (kopierzy konstrukcji) często pozbawieni są zmysłu estetyki
i tworzą optyczne potworki podobne może do sowieckich radiostacji wojskowych.
73!
SQ6ADE a ja akurat bardzo lubię radziecką (sowiecka to też ładne słowo od Sowietu - Rady , ale niestety nieprawidłowo po polsku), często wzoruje swoje konstrukcje właśnie na taki styl, uważam to za bardzo ciekawą estetykę. Zachodnie i japońskie tranceivery to takie kolorowe choinki robione dla wzrokowców
) po to aby je lepiej sprzedać i zarobić dużo $$$, naromiast parametry nieraz są gorsze.... To jest kapitalistyczna wersja krótkofalarstwa której nie popieram, tworzy pseudo krótkofalowców, w wersji trochę ulepszonego CymBał radio, to takie hamburgery i coca-cola dla ham radio.
Dlatego popieram HM, kiedyś zanim amerykanie skomercjalizowali do granic głupoty krótkofalartwo, każdy krótkofalowiec coś budował i miało to zupełnie inny wymiar... Dla mnie wysłuchiwanie na pasmach kolejnego "krótkofalowca" który ma za cel pochwalenie sie zakupem kolejnego cuceńka techniki jest po prostu szalenie nudne...
A co do meritum czyli poczatków kolegi SQ8NZD to bardzo się cieszę że koledze udało się pójść właśnie taką drogą, przez klub LOK, a nie tą hamerykańską lub CB radio. Nie deprecjonuję CB radiowcow ale jednalk pewne nawyki z poczatków zostają i to dzisiaj po prostu widać na pasmach, nawet jak ktoś zmieni znak na 4 znakowy... Kluby LOk odgrywały bardzo pozytywną rolę w szkoleniu krótkofalowców. Pozdrawiam ex SP8KAR
)