posiadam takowe radio i brakuje mi w nim emisji CW.
Jako że konstrukcja wzorowana jest na transceiverze Bartek, to pokusiłem się o znalezienie modyfikacji tejże konstrukcji, która by umożliwiła pracę tą emisją.
Jest to modyfikacja zaproponowana przez SP5AHT w miesięczniku Radioelektronik 7-8'83. Jest ona bardzo prosta i nie wymagająca zbytnio przeróbek. Dokumentacja jest w załącznikach.
Kieruję więc pytanie do bardziej doświadczonych w dziedzinie krótkofalarstwa: czy taka przeróbka daje w miarę sensowny generowany sygnał CW? Nie chodzi mi o sygnał super jakości, ale o taki na którym da się robić łączności. Czy ktoś wykonywał podobną modyfikację?
Kiedyś dla testu podawałem ton np. 1 kHz do mikrofonu i sprawdzałem widmo na WebSDR-rze i m.in. nie było źle, lecz na 2kHz była harmoniczna. Ten generator pracuje na 1,8kHz, więc harmoniczna 2,6kHz w moim przypadku leży już poza pasmem przenoszenia filtru kwarcowego, czyli teoretycznie nie powinno być w widmie żadnych niespodzianek. Oczywiście przy mikrofonie całkowicie odłączonym.
Z kolei w syntezie dla emisji CW mogę wpisać dowolny offset, więc sprawa wyświetlanej częstotliwości również nie będzie problemem.
Wiem, że są inne, lepsze sposoby, ale proszę o wypowiedzi tylko na temat tego rozwiązania.