Przeczucie jednak myli
, bez przemiany jest prosto. Układy lt5517 chodzą od 40 do 900MHz (w praktyce od dołu od 3,5MHz, winę za niskie pasmo od dołu ponoszą sprzężenia wewnętrzne w układzie w torze lo). Układ lo wymaga oscylatora dwa razy wyższego. Innym układem tego typu jest układ lt5575 chodzi od 800 -2700MHz. Oscylator = f odbieranej. Widziałem również scalone odbiorniki tego typu do 30 GHz. Można wykonać również na elementach dyskretnych patrz s53mv. Płytki myślę, że mogę mieć, prototyp wykonany i działa. Konstrukcje yu1aw nie tłumią lustrzanki. W necie jest szereg konstrukcji z przesuwnikami na elementach dyskretnych. Co do uwag Krzysztofa można się pod nimi podpisać obiema rękami. Powiem szczerze ja bardzo nie lubię softrocka, mam z nim swoje na pieńku
. Układ softrocka działa ale powyżej 15 MHz mam do niego duże zastrzeżenia. Zastosowanie filtrów kwarcowych pozwala usunąć problem ze zniekształceniami intermodulacyjnymi i harmonicznych wzmacniaczy operacyjnych i przetwornika ac karty dźwiękowej. Uwaga odnośnie wb6dhw ten układ ma stosunkowo duże błędy fazy. Jeszcze pytanie do Kolegi SQ1GC jak wyniki z przetwornicy?
73