Metoda fotochemiczna jest o wiele bardziej wygodna niż prasowanka. Doświadczenie moje zdobyłem pracując w firmie elektronicznej tworząc pcb prototypów urządzeń.
Krótki opis:
Laminaty zamówiłem w firmie
http://www.atarex.com.pl/
Gotowe były na drugi dzień od daty zamówienia. Cena na dzień dzisiejszy za format A4, grubość 1mm = 10.50zł brutto.
Pokryte są folią światłoczułą.
Jak to zrobić:
Aby poprawnie naświetlić laminat trzeba wydrukować na kalce technicznej szablon (negatyw).
Klisza zostanie nałożona na płytkę a następnie włożona do naświetlarki i naświetlona promieniami UV.
Czas należy dobrać doświadczalnie! U mnie wynosi tylko 20 sekund!
Po wykonanej czynności zdejmujemy szablon i zanurzamy do wcześniej przygotowanego roztworu: wody z węglanem sodu.
Do tego momentu prace wykonujemy w ciemni!
Dokładne wypłukanie gwarantuje lepszy efekt końcowy. Resztki nie naświetlonej emulsji usuwamy pędzlem. Następnie przychodzi czas na trawienie, do tego celu używamy chlorek żelazowy- szybki czas działania bez możliwości podtrawienia (w czasie trawienia).
Sposób dość łatwy na wykonywanie pcb. Odpada robota z nanoszeniem positivu, przygotowaniem laminatu pod prasowanke, itp. Laminaty są w przystępnych cenach, gotowe do użycia.
Przechowuje się je w pudełku dodatkowo zawinięte w czarną (budowlaną) folie tak aby nie były narażone na promienie światła.