Pomysł bardo dobry
) Bardzo mi się podoba jako idea taniego "radia dla ludu", i coś w tym jest
) ale niestety te pierścionki pracują tylko na niskim KF (3,5..7 MHz), to raz a dwa że STD13001 który ma sporą moc to IGBT który ma bardzo wysokie pojemnosci chyba coś koło 1000pF i nie wiem czy dałoby sie uzuskać z niego sinusa. Choc nie raz wykrywałem promieniujące żarówki na 2 MHz za pomocą przenośnego odbiornika homodynowego z krótką antenką, ale to były mocno zniekształcone sygnały...
Prosty odbiornik to według mnie UL1242 (TBA120S) czyli połowa bartka
) uruchomienie jest łatwe, kontrukcja jest sprawdzona choć oczywiscie nie gwarantuje super parametrów, ale dla początkujacego i naprzykład do pracy z polowego QTH doskonale sie nadaje.
(21-01-2014 12:12)SP9RTN napisał(a): 30 lat temu dało się zrobić Bartka ( który zresztą jest sprawdzoną, powtarzalną i łatwą do uruchomienia konstrukcją ), mimo że w poszukiwaniu UL1242 i UL1498 trzeba było objechać cały Kraków i to kilka razy, rezystory trzeba było wylutować ze złomu, cewki nawinąć samemu, a płytkę namalować lakierem do paznokci na zdobycznym laminacie.
Teraz - jak widzę - problemy wzrosły
Nie widziełem tego postu wcześniej ale jak widzę myslimy o tym samym
. ja tylko zamieniłbym UL1498 na UL741, z powodów ekonomii zasilania w terenie, UL1242 pobiera zaledwie 20mA a 741 można ustawic na 1..4 mA i uzyskuje się wystarczjacą moc dla słuchawek wysookoomowych a UL1498 pobiera koszmarnie dużo prądu chyba ze 100mA...