Pozwalam sobie załączyć zdjęcia działającego wzmacniacza o schemacie b. zbliżonym do F6BQU zabudowanego w transiwerze QRP (80 i 20m). Trochę łączności na nim zrobiłem...Niezłe to było urządzenie.
Transiwer niestety częściowo rozebrany, był ciągle modyfikowany i nigdy nie miałem do niego kompletnego schematu. Potem nie miałem czasu a pamięć jest ulotna
Na zdjęciach poniżej widoczne szczegóły budowy wzmacniacza.
Płytka o wymiarach ok. 50x50mm. tranzystory IRF510 przykręcone do tylnej ścianki. Radiator od procesora 486. To nie był dobry sposób odprowadzania ciepła. Teraz raczej odizolowałbym termicznie radiator od obudowy i dałbym go trochę większy jednak.
Zastosowałem obustronny montaż elementów ze względu na brak miejsca.
Dwa potencjometry odpowiadają za ustawienie Idso oddzielnie dla każdego mosfeta. Transformator wyjściowy z rurek ferrytowych niewiadomego pochodzenia. Były całkiem dobre i nie nasycały się pomimo że, przez uzwojenia przepływała składowa stała. Transformator wejściowy z telewizyjnego symetryzatora.
Te dwa tranzystory z "choinką" to drajwer w układzie wtórnika na tranzystorach komplementarnych.
Do widocznego w środku słupka była przymocowana płytka z pi-filtrami 5-go rzędu przełączanymi przekaźnikami.
Pozostała jeszcze płyta główna ale to nie ten temat...