Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 4.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP6EER Offline
Zdzisław
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 10-07-2009
Post: #431
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
W odpowiedzi koledze AMATOROWI postaram się wyjaśnić że „ nie święci garnki lepią”. Myślę że czasy kiedy w akademiku wyginało się blachę AL. w oparciu o szufladę biurka ,już bezpowrotnie minęły. Obudowa Husarka jest standardowa, pokrywy pomalowane u dobrego lakiernika samochodowego, koszt około 150 pln ( przygotowanie i malowanie łącznie z wewnętrznymi powierzchniami i płytą tylną ). Płyta czołowa cięta i grawerowana w zakładzie grawerskim z laminatu grawerskiego to koszt do 100 PLN przy projekcie złożonym w COREL-u. Gałka strojenia wytoczona z czarnego tworzywa o nazwie POM, o doskonałej skrawalności ,a założona oponka z samochodzika (dziecięcej zabawki), łączna wartość ok. 20PLN. Gałki czarne dostępne na portalu nr. Aukcji (3310750943) po 1.1PLN za szt. Najważniejszą zaletą takiego wykonania jest to ,że możemy je zrobić na raty. W wersji standard można pomalować obudowę w garażu sprayem za 15 PLN a płytę czołową wykonać z zalaminowanej kartki lub folii z nadrukiem na laserówce.

Chciałbym jeszcze wszystkim wahającym się czy budować Husarka podpowiedzieć że płytki drukowane homodyny i automatyki + dowolna synteza (np.,synteza SP-HM SP5FCS lub Olega9,) poprawnie zmontowane zgodnie ze schematem pozwalają usłyszeć stacje amatorskie po podłączeniu zasilania i anteny. I to jest niesamowita frajda , gdyż samodzielne uruchomienie odbiornika i odsłuch tak naprawdę dopiero daje kopa do dalszego wysiłku. Niezastąpionym jest przy tym opublikowany podręcznik montażu dostępny na SP-HM.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2013 23:37 przez SP6EER.)
09-06-2013 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego" - SP6EER - 09-06-2013 23:03

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 77 gości