Cytat:Jakby nie liczyć moc tego wzmacniacza wychodzi około 50W przy sprawności < 50% i wszystko się zgadza.
Więc tylko potwierdziłeś to, co wcześniej napisałem.
Twój wzór:
P = (Uszczytowe)^2 / 2*R
odnosi się do mocy skutecznej,
a mój
P = (Uszczytowe)^2 / R
odnosi się do mocy szczytowej !
Wzór, który przedstawiłem jest poprawny, ponieważ odnosi się do U szczytowego (napięcia amplitudy - jednej połówki sinusoidy). Moja sonda mierzy amplitudę sygnału, a nie napięcie "pick to pick", czy coś innego!
Według moich obliczeń moc szczytowa wyszła 98W, w takim razie moc skuteczna będzie wynosiła 98W / 2 = 49W. Moc prądu stałego (zasilania) pobierana przez wzmacniacz wyniosła ok 100W (ok 25V i ok 4A) i przy sprawności ok 50% (dla tego typu wzmacniacza - klasa AB) otrzymujemy połowę (50%) tej mocy, czyli ok 50W.
Wszystko się zgadza i wynik jest ten sam, więc nie rozumie o co biega.
Tak gwoli wyjaśnienia, dlaczego moc szczytowa jest dokładnie 2 razy większa od mocy skutecznej.
Ponieważ napięcie szczytowe jest większe od skutecznego o pierwiastek z 2
U szcz = U skut * pierw. 2
dlatego możemy napisać:
P szcz = (U skut * pierw. 2) ^2 / R
czyli:
P szcz = (U skut)^2 * 2 / R , bo (pierw. 2) ^2 = 2
P szcz = (U skut)^2 / R * 2 , gdzie P skut = (U skut)^2 / R
czyli:
P szcz = P skut * 2
W obliczeniach mocy posługuję się mocą szczytową, ponieważ jest łatwiejsza w pomiarach. Mierzymy napięcie w szczycie sinusoidy (zwykłą sondą szczytową) i znając wartość obciążenia, możemy łatwo obliczyć moc. Poza tym rodzaj mocy, czy to szczytowa, czy skuteczna, czy inna, powinna być podawana w zależności od typu modulacji (aby było poprawniej). Np. dla SSB powinno się raczej podawać moc tzw RMS (Root Mean Square), która odnosi się do widma modulacji - jest to statystyczna miara sygnału okresowo zmiennego. Ale jest z nią duży problem, bo jest zależna od barwy głosu, siły głosu itp. i jest bardzo zmienna. Dlatego lepiej jest podawać inną moc np PEP, ponieważ jest to maksymalna moc w tzw "piku" sygnału (w szczycie) i jest bardziej zrozumiała dla każdego.
Jeśli kto woli, to niech se tę moc szczytową podzieli przez 2 i wyjdzie mu moc taka, jaką się lubicie posługiwać (czyli skuteczna).
;-) ;-) ;-)
Pozdr. Krzysiek