NIe wiem moze pomoze z begu foto , w sumie drobne zmiany,
o ile pamietam wymiana dlawika na wielotworowy rdzen , wyrzucenie dlawika i cewki powietrznych i wykonanie ich na rdzeniach , ekran z laminatu oslaniajacy stopien wyjsciowy i mam stabina prace PA Tyfona.
jak wspominalem 12..14W do anteny pzy zasilaniu 13,6V.
Popelnilem to kiedys w biegu pakujac do skrzynki z tunera , a aby nie bawic sie z VFO zapialem DDS SP2SWJ ... uzylem tego raz w SPDX contest pracujac na 80m zrobilem w contescie okolo 150 QSO, z 30 DXCC na SSB ... odlozylem i lezy HI ..
sq8z
p.s.
korespodenci chwalili jakosc sygnalu wiec nie tylko na oscyloskopie i na podsluchu sprawdzone ;-).
"Ale jeśli już, to gdy do dobrego dostrojenia anteny niewiele brakuje proponuję wstawić dwuobwodowy filtr PI który dostroi idealnie antenę i w dość szerokim paśmie. Kiedyś zrobiłem skrzynkę antenową dla osoby niewidomej z filtrami Pi na każde pasmo zestrojonymi na stałe i przełączanymi przekaźnikami. Trochę było roboty przy dobieraniu elementów. Polecam ten patent nie tylko dla niewidomych - bardzo dobra rzecz i wygodna. Podwójny filtr PI daje szersze pasmo i nic już potem nie trzeba regulować."
Ja dla ojca ( tez nie widzial) robilem dzwiekowy wskaznik dostrojenia, taki SWR meter z piszczkami wysokosc tonu informowala o poziomach mocy do i z anteny.
Pomysl z przelaczanymi PI wlasnie usiluje wdrozyc od kilku dni chcac "przeniesc dopasowanie" do pseudoanteny DELTA M0PLK z radio shack pod antene ;-).
Na razie poleglem mechanicznie bo nie mam odpowiedznio dozej skrzynki HI.. a stosuje demobilowe przekazniki 40A , obwody L srebrzanka 3mm ;-), i kondensatorki dyskowe na 3,5kV ( nie miej niz 4kWar) oraz w charakterze "trymerow" kondesatory 1--70pF na 2kV ;-)...
ale pomysl wydaje sie byc trafny
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z