SP3RAF
Robert
Liczba postów: 111
|
RE: DIGITAL wg Piotra SP3ABG
Daaawno, daaaawno temu... To nie jest bajka! Uruchomiłem TRX Digital 942. Nawet działa po dzień dzisiejszy. I to całkiem nieźle. Urządzenie nabyłem przed laty od Kolegi SP3ABG w postaci kitu i złożyłem je samodzielnie. Zrobiłem na nim sporo łączności na różnych pasmach KF i na 2 metrach. Oczywiście na 144 MHz dodałem mały PA o mocy kilku watów. Na KF pracowałem na QRP jak i z dodatkowym wzmacniaczem o mocy około 50 W. Bardzo ważne jest, aby urządzenie wyposażyć w dodatkowe filtry w. cz. Pasmowe po stronie odbiorczej i dolnoprzepustowe po stronie nadawczej. Nawet podczas pracy QRP zalecam ich używanie.
W układzie było kilka błędów - tak wyszło po mojej analizie układu - i miałem małe problemy z uruchomieniem tej konstrukcji. Jak dobrze pamiętam, to wg opisu płytka wyświetlaczy była podłączona w "lustrzanym odbiciu" i było trzeba zamienić kolejność przewodów. A także trochę pociąć i pomostkować druk w okolicy "logiki".
Dzwoniłem w tej sprawie do Autora, ale odpowiedź była mniej więcej taka: "jak wyłapałeś błędy, to umiesz myśleć i na pewno sobie poradzisz. Żegnam!"
No cóż, po takim dictum, postanowiłem pomyśleć i ... sobie poradzić. Trochę marny support techniczny, zwłaszcza jeśli za coś bierze się pieniądze...
Jednak wspominam "te" czasy z pewnym rozrzewnieniem. Pewnie dzięki temu, to i też czegoś się nauczyłem, ale jednak już chyba niczego od Kolegi Piotra nie nabędę.
Ostatnio używałem mojego Digitala na Warsztatach ORP, które odbyły się w Broku w 2008 roku. Jak widać, sprzęt działa po dzień dzisiejszy. czasami jeszcze go "odpalam".
Robert SP3RAF
|
|
06-01-2010 23:49 |
|