(12-03-2012 0:08)SP5FCS napisał(a): ... Powyższa tabelka pokazuje sprawność linii w zależności od SWRa i strat w linii. Dla dobrej linii koncentrycznej (a=1dB) różnica pomiędzy SWR 1 a 1,5 wynosi 1.2%, czyli do pominięcia. Polecam lekturę całego tekstu. ...
Adam, dziękuję za ciepłe słowa
Ja wiem o tym, że SWR nie jest jedynym kryterium sprawności instalacji antenowej. Zawsze powtarzam, że system jest tak doskonały jak jego najsłabsze ogniwo. Co z tego, że mamy idealną antenę jak podczas nadawania podgrzewamy słabej jakości kabel antenowy. Przykładów można tu podać sporo.
Mam prośbę. Proszę Cię jako osobę utytułowaną, z doświadczeniem również edukacyjnym o
proste i jasne (ale na poziomie
niższym od uczelnianego) wytłumaczenie dlaczego niski SWR to nie wszystko! Uczepiłem się tego SWRa jak rzep psiego ogona
z banalnego powodu. Większość początkujących krótkofalowców w pierwszej kolejności wykonuje lub kupuje miernik SWR/mocy. To jest ich podstawowe narzędzie pomiarowe.
Mam nadzieję, że znajdziesz trochę czasu i podzielisz się z nami swoimi doświadczeniami i wiedzą ?!
Dziękuję za usłyszenie
Robert SQ5STZ