Dobry Wieczór,
Dziękuję Kolegom za wyjaśnienia. Przy okazji dostaliśmy sposób na sprawdzenie rdzeni metodą empiryczną. Przyznaję, że trudno jest przestawić się na myślenie zmiennoprądowe
Jeszcze raz dziękuję za cenne wiadomości
Zatem teoria już była i warto przejść do praktyki... Na zdjęciach poniżej widać balun mojej "produkcji".
Użyłem rdzenia Amidon FT140-43 i przewodu RG-316 w izolacji teflonowej. Widać, że przy gnieździe UC-1 przesadziłem z "okablowaniem" dla oplotu. Poprawię to przy najbliższej okazji. Oto wstępne pomiary:
3,59 MHz - SWR 1.06
7,05 MHz - SWR 1.10
14,14 MHz - SWR 1.18
21,14 MHz - SWR 1.27
28,32 MHz - SWR 1.35
Indukcyjność żyły "gorącej" - 77,26 uH
Indukcyjnośc oplotu: 78,47 uH
Pomiar wykonany miernikiem LC, którego opis jest na stronie:
http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/proj.../index.htm
Na czwartej ilustracji widać pomiar baluna wykonany miniMAXem dla zakresu częstotliwości od 3 MHz do 30 MHz; do wyjścia baluna podłączone sztuczne obciążenie Radialla.
Wiem, że trudno jest zrobić dobry balun na całe pasmo KF. Niepokoi mnie SWR, który gwałtownie rośnie do góry i jest całkiem spory przy 30 MHz. Ponieważ jestem QRP więc muszę walczyć o każdą odrobinę mocy i moje urządzenia muszą działać dobrze; interesują mnie pasma od 7 MHz (włącznie) w górę. Może ktoś podpowie co robię źle ??? Przypomnę, że na początku tego wątku zamieściłem pomiar kabla RG-316, którego użyłem do nawinięcia baluna.
Pozdrawiam i Dziękuję
Robert
Panie i Panowie,
Przypomniałem sobie wzór z młodości
Mam nadzieję, że jest OK. Wynika z niego, że:
L[uH]=500[OHm] / (6,283*6,5[MHz])
Dałem małą "zakładkę" stąd trochę niższą częstotliwość początkowa. Po użyciu kalkulatora wyszło
L=12,24 uH.
Dla 3,5 MHz (zakładka od 3 MHz) policzyłem
L=26,52 uH.
Czy to są wartości prawidłowe?
Czy policzona indukcyjność jest dla jednego uzwojenia czy suma dla dwóch ?
Dziękuję za uwagę
i pomoc
Robert