(30-12-2011 18:37)SQ8AQU napisał(a): Nie czuję szczerze mówiąc też tego problemu z podwójnym dołkiem - to że występuje on na wykresie odbicia (SWR) w funkcji częstotliwości może jest faktem (nie sprawdzałem tego, nie neguję), ale to nie ten przypadek. Tutaj mamy do czynienia z odbiciem (SWR) w funkcji L i C przy stałym freq - ta funkcja ma zawsze jeden dołek i to właśnie jego trzeba znaleźć..
i właśnie o to chodzi że nie ma jednego dołka twoja funkcja... bo jest kilka dołków...
dla wspomnianego wcześniej przypadku podobny SWR można uzysjać dla dwóch nastaw L i C...
Naprawdę ten etap dyskusji trzeba zakończyć na testach praktycznych... byś uwierzył i namacalnie sprawdził to zachowanie.
-====
Jeszcze jedna sprawad o ZAŁOŻEŃ POCZĄTKOWYCH ... czy algorytm ma być dla TUNERA KABLA z ANTENĄ .... czy dla TUNERA ANTENY
może warto na tym etapie popełnić post:
ZAŁOŻENIA POCZATKOWE:
- Skokowe wartości L - 10 nH
- Skokowe wartości C - 5 pF
- Tuner KABLA z ANteną
- pomiar SWR
- brak pomiaru znaku X
.... itd ....
Ze skokową zmianą L C problem jest taki że można "przeskoczyć" dołek... albo w przykadku jak powyżej ... przeskoczyć na drugi dołek ( powyższe problemy drugiego dołka dotyczą dostrajania anteny "dpstrojonej")
Niestety nie mam pod ręka tunera manualnego by nakręcić teraz film i wrzucić...
====
nie wiem co miałes na myśli pisząc...
" To co proponujesz to w tym momencie (wg mnie) science-fiction."
... jest jeszce jeden problem....
ALC w TRXach które potrafi "fałszować" pomiary
oczywiście najlepeij jest mierzyć na możliwie małej MOCY.. bezpiecznej dla PA.
algorytm powinien wykrywać działanie ALC ... czyli stałość odpowiwedzi SWR w funkcji czasu... bo nawet dobry algorytm może "zgłupieć" jeśli będzie za szybko chciał kręcić L C ... a ALC nadajnika będzie zmieniało moc. Oczywiście z sygnału FORWARD można to wykryć też... niestety finalny algorytm musi uwzględniać fizykę także..