Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 18-11-2010
Post: #261
RE: Analizator EU1KY
Koledzy,
Czy PINy i2C zostają, czy należy je "przenieść" na drugą część płytki. Dokładniej, tniemy scieżki i kynarem ciągniemy nowe połączenie?

http://sp-hm.pl/attachment.php?aid=11771


Pozdrawiam
G
03-01-2017 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Mirek SP5KC
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 06-08-2010
Post: #262
RE: Analizator EU1KY
Nie tniemy ścieżek ale też nie lutujemy dwóch zbędnych pinów listwy kołkowej i wystarczy. Kynarem przenosimy sygnały po stronie masowej PCB. Powinny się krzyżować w linii prostej, dokładnie tak jak na załączonym rysunku do twojego postu.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
03-01-2017 20:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 18-11-2010
Post: #263
RE: Analizator EU1KY
Wszystko jasne. Dziękuję za informację.

Pozdrawiam
G
03-01-2017 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 30-09-2009
Post: #264
RE: Analizator EU1KY
Jako że miernik jest na procesorze STM, więc może kogoś zainteresuje:
http://www.cs.indiana.edu/~geobrown/book.pdf
04-01-2017 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6S Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 15-12-2016
Post: #265
RE: Analizator EU1KY
Witam.Poniżej kilka foto mojego analizatora. Zasilanie z POWER BANK istnieje możliwość wykonania takiej obudowy Wink


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2017 21:29 przez SP6S.)
06-01-2017 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 18-10-2011
Post: #266
RE: Analizator EU1KY
A mnie dzisiaj wyskoczył dziwny problem...Podobny miał kolega w poście .:POST:.
Z tym że u mnie wartości są totalnie rozjechane.

Ale po koleji:
-Założona zworka HW Cal - DSP:
İmage

-Założona zworka WORK - DSP
İmage

- Terminator 50Ohm - DSP
İmage

- Przy podłączonym terminatorze 50 ohm - generator - 10MHz
İmage


Wersja softu: 3.0d z 2016-12-29 (wgrywałem inne to samo).

Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł?
07-01-2017 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Mirek SP5KC
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 06-08-2010
Post: #267
RE: Analizator EU1KY
Przemek,

prawdopodobnie poleciał prawy kanał analizatora patrząc od strony złącza audio i to raczej coś od masy się odłączyło i finalna amplituda po MC4558 jest prawdopodobnie sporo za duża. Patrząc na widmo z pierwszego i trzeciego zdjęcia to tak jakby był przesterowany mieszacz DA2, ten od pomiaru napięcia o ile nie zamieniłeś sygnałów we do DISCO - prawy pomiar napięcia, lewy pomiar prądu. Albo źle pracuje drugi wzmacniacz/filtr w DA2.
Weź oscyloskop, zworka na HW Cal, okno DSP (Si5351 daje wtedy 3,5 MHz) lub Generator (f - taka jaką sobie ustawisz, może być np.30 MHz, to łatwiej na oscyloskopie z filtrem 20MHz przytłumisz produkt 60MHz) i porównaj sygnały w obu kanałach po drodze idąc od samego mostka do wejść DISCO (układ połączeń podobny do mostka ale pomiar nie jest mostkowy!). Sygnały są małe, i nie całkiem "czyściuteńkie" więc trochę przydaje się filtr 20MHz w kanale oscyloskopu. Sygnały po mieszaniu mają f około 10KHz, Staraj się wyłapać amplitudy sygnału użytecznego. Kanał pomiaru prądu (jeżeli nie zamieniłeś sygnałów na złączu niebieskim DISCO) wygląda na sprawny.
Dla pewności sprawdź czy oba mieszacze dostają ten sam sygnał z Si5351.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2017 18:16 przez mirekfd.)
08-01-2017 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 18-10-2011
Post: #268
RE: Analizator EU1KY
Mirku a więc tak:
Wyjście z SI5351a na 100nf:
İmage

Wyjście z SI5351A na 1,5k:
İmage

4 nóżka układu SA612 (na 300pf):
İmage

5 nóżka układu Sa612 (na 300pf):
İmage

Wyjście kanału lewego:
İmage

Wyjście kanału prawego:
İmage


Przemek
08-01-2017 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 18-10-2011
Post: #269
RE: Analizator EU1KY
Mirek dziękuję za pomoc - jak zwykle nieoceniona!!!

Przyczyną wszystkich dolegliwości był rezystor 5R1 0,1% - jego rezystancja zamiast 5r1 wynosiła ponad 170Ohm....
10-01-2017 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Mirek SP5KC
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 06-08-2010
Post: #270
RE: Analizator EU1KY
Gratulacje,

1. napisz jeszcze czy kanały były zamienione?
2. wykonaj pełną kalibrację HW,
3. wprowadź korektę częstotliwości kwarcu,
4. pochwal się oknem DSP, i Generatora na 10 MHz
5. Sprawdź omomierzem terminatory 5/50/500, tak dla pewności
5. Wykonaj kalibrację OSL na złączu analizatora.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
11-01-2017 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości