Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
SP9DK Offline
Damian
*

Liczba postów: 26
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
İmage

Uruchomiłem poprawioną wersję płytki cyfrowej, gdzie poprzednio miałem błąd w obwodzie sterowania tranzystora wyciszającego dźwięk przy nadawaniu SSB.
Dodatkowo wykonałem też płytkę BPF z przesuniętymi gniazdami SMA, żeby nie były zbyt blisko słupka dystansowego, będzie wygodniej wkręcać przewód.
Gniazda kątowe SMA kupiłem w sklepie SP2FP, pasują idealnie do druku. Mam też dławiki 820nH z Aliexpress, ale tym razem od innego sprzedawcy,
działają już poprawnie. Wykres na NanoVNA wygląda bardzo ładnie w paśmie 15-17m, filtr ma niskie tłumienie w paśmie przepustowym.

İmage
İmage
İmage
İmage

Jak widać na poprzednich zdjęciach, zrobiłem dwie kopie tego co mam do tej pory uruchomione, żeby jedną wysłać do Piotra.
Piotr przebywa teraz na wyjeździe w EA6, ale po powrocie obiecał sprawdzić dokładnie odbiór, głównie pod kątem przetwornic.
Ja nadal nie widzę i nie słyszę ich obecności, ale najlepiej jak Piotr niezależnie u siebie przesłucha odbiornik po swojemu.
Wprowadziłem dwie zmiany, które powinny zupełnie ukryć przed czułym uchem Piotra działające przetwornice.
Pierwsza zmiana to dodatkowe uziemienie płytki Display Panel, która pokryta jest w całości polem masy, ale nie była ona
w ogóle odprowadzona do dolnej płyty montażowej. Jednak zamiast używać popularnych końcówek oczkowych na przewodzie,
przykręconych pomiędzy śrubki, użyłem sprężystych blaszek ze stali nierdzewnej, które skutecznie łączą wspólną masę.

İmage
İmage
İmage
İmage
İmage

Drugą rzeczą jest zastosowanie dławików 100uH w obwodzie wyjścia zasilania każdej przetwornicy jak na poniższym schemacie.

İmage
İmage

Układy zasilane przez przetwornice mają swoje kondensatory 100nF, które z dławikami 100uH tworzą filtr dolnoprzepustowy 50kHz.
W przypadku dwóch kondensatorów równolegle jak ma to miejsce przy zasileniu modułów ADC i DAC, częstotliwość wynosi 35kHz.
To powinno zapobiec przedostaniu się drogą zasilania sygnałów w.cz. Zobaczymy co na to wszystko po sprawdzeniu powie Piotr.
Obecnie czekam na płytkę LPF, z którą prędzej czy później będę musiał się zmierzyć, tam już będzie niestety nawijanie cewek.

İmage
İmage

Opiszę jeszcze sposób jakim kalibruję moduł SI5351. Kiedy Joker w trybie odbioru znajduje się wystarczająco blisko FTDX10,
wtedy widzę na widmie wodospadu Yaesu pracę lokalnego oscylatora Jokera w postaci nośnej. Po przełączeniu widoku
na najbardziej przybliżony w FTDX10, ustawiam wartość korekcji Jokera, żeby widoczna nośna była idealnie w środku.
Nie jest to profesjonalna kalibracja i odbywa się bez użycia przyrządów pomiarowych, ale działa bardzo dobrze.

İmage
İmage

Do załącznika dodaję poprawione projekty KiCad modułów Digital Panel i BPF Panel. Jak zawsze nie polecam ich powielania,
jednak zawarte tam schematy mogą być przydatne do zrozumienia działania tych układów, szczególnie modułu cyfrowego.

İmage
İmage

UWAGA : W celu zachowania czytelności wątku i możliwości wygodnej aktualizacji wpisów,
bardzo proszę wszystkich o ewentualne dyskusje w przygotowanym do tego miejscu.
Wpisy tutaj będą tworzyły osoby zaangażowane w projekt, przedstawiając bieżące postępy z prac.
Link do dyskusji >>> tutaj <<<

Załączone pliki
.zip  Panel_BPF.zip (Rozmiar: 1.06 MB / Pobrań: 48)
.zip  Panel_Digital.zip (Rozmiar: 856.67 KB / Pobrań: 45)
25-10-2025 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DK Offline
Damian
*

Liczba postów: 26
RE: Joker SDR - Simple SDR HF transceiver project
İmage

Uruchomiłem płytkę filtrów dolnoprzepustowych LPF Panel. Jest ona bardzo podobna do płytki filtrów pasmowych,
posiada takie samo sterowanie oparte na układach PCF8574, CD4028, ULN2803 i przekaźnikach z cewkami 3V.
Zasilanie układu to również przetwornica MP1484, wybrane pasmo opisane jest na PCB i oświetlone diodą LED.
Podczas odbioru cały tor filtrów jest pomijany za pomocą przekaźnika znajdującego się pomiędzy gniazdami SMA.
Poniżej grafiki z programu KiCad.

İmage
İmage
İmage
İmage
İmage

Fragment schematu gdzie pomijane są filtry podczas odbioru znajduje się poniżej. Wejście SMA ANT przy nieaktywnym przekaźniku
przekierowane jest w stykach domyślnie zamkniętych do wyjścia SMA OUT. Dwa tranzystory zapobiegają kliknięciu przekaźnika
podczas uruchamiania całego urządzenia przy chwilowo panujących wysokich stanach na wyjściach PCF8574.

İmage

Logika sterowania jest taka sama jaki przy filtrach pasmowych, ale zmieniłem oczywiście adresowanie układu PCF8574.
Filtry pasmowe mają wejścia adresowe podłączone do GND, tutaj wejście A0 mam podłączone do zasilania.
W menu serwisowym jest możliwość ustawienia dowolnego adresu, więc połączenie elektryczne nie ma znaczenia.

İmage
İmage

Teraz najważniejsze czyli układy filtrów. Wykonałem je prawie tak samo jak zaproponował Piotr przedstawiając wcześniej płytkę LPF.
Jednak tym razem spróbowałem inaczej wyznaczyć wartości kondensatorów i cewek, schemat dla pasma 80m znajduje się poniżej.

İmage

Wiem, że najbezpieczniej byłoby użyć elementów LC zaproponowanych przez Piotra, ale chciałem sprawdzić jak działają kalkulatory filtrów.
W tym doświadczeniu posiłkowałem się narzędziem dostępnym na stronie https://markimicrowave.com/technical-res...sign-tool/
Wybrałem tam filtr zbudowany w taki sam sposób, określiłem częstotliwości odcięcia i zaokrąglenie wartości elementów do szeregu E24.

İmage
İmage

Ilość zwojów dla cewek obliczyłem używając programu Coil32, który dostępny jest w wersji przeglądarkowej lub jako aplikacja na komputer i smartfon.
Coil32 posiada w bazie parametry rdzeni Amidon co ułatwia takie obliczenie, wystarczy tylko podać typ użytego rdzenia i żądaną indukcyjność.
Tak jak u Piotra, dla pasma 80-30 użyłem rdzeni czerwonych T37-2, dla pasma 20-10 użyłem rdzeni żółtych T37-6, wszystkie kupiłem w sklepie SP2FP.

İmage
İmage
İmage

Jako kondensatory wybrałem wysokonapięciowe wersje SMD na 250V, wszystkie potrzebne wartości znalazłem u sprzedawcy Aliexpress.

İmage
İmage
İmage

Całe zestawienie wszystkich wartości elementów dla filtrów przygotowałem w jednej tabelce dla wygody podczas lutowania.
W ostatniej kolumnie znajdują się zmiany w zwojach jakie zrobiłem podczas pomiarów. Pasmo 80m wyszło bez korekcji,
chociaż mógłbym odwinąć 1 zwój ponieważ wykres jest na krawędzi, pozostałe pasma wymagały odwinięcia od 1 do 3 zwojów.

İmage

Przy okazji wielu lutów i wylutów cewek, przetestowałem plecionki różnych firm. Efekt kapilarny powinien być taki sam przy każdej plecionce,
ale tak wcale nie jest, mają na to wpływ materiał plecionki, jej twardość, gęstość, gładkość itd. Najlepiej u mnie wypada plecionka Mechanic,
jest wyraźnie lepsza od pozostałych, znacznie chętniej zasysa cynę, ale niestety kosztuje też trochę więcej.

İmage

Pora na przedstawienie charakterystyk filtrów jakie udało mi się uzyskać zgodnie z pokazaną wcześniej tabelą wartości elementów.

İmage
İmage
İmage
İmage
İmage
İmage
İmage

Filtry dolnoprzepustowe wyszły moim zdaniem bardzo dobrze, tłumienie na wszystkich pasmach nie przekracza 0,3dB.
Logika płytek LPF działa poprawnie, diody LED wskazują wybrane pasmo, aktywacja filtrów startuje wyłącznie przy nadawaniu,
ale w przyszłości będzie można zmienić warunek programowy do ciągłej pracy LPF jeśli będzie taka potrzeba.

İmage
İmage
İmage
İmage
İmage
İmage

Dziś Halloween.

İmage
İmage

Kondensatory https://pl.aliexpress.com/item/1005006812374872.html
Pokrętło VFO https://pl.aliexpress.com/item/1005006960780142.html
Czapka Joker https://pl.aliexpress.com/item/1005008479564535.html

UWAGA : W celu zachowania czytelności wątku i możliwości wygodnej aktualizacji wpisów,
bardzo proszę wszystkich o ewentualne dyskusje w przygotowanym do tego miejscu.
Wpisy tutaj będą tworzyły osoby zaangażowane w projekt, przedstawiając bieżące postępy z prac.
Link do dyskusji >>> tutaj <<<

Załączone pliki
.zip  Panel_LPF.zip (Rozmiar: 1,022.2 KB / Pobrań: 14)
Wczoraj 14:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości