![]() |
UV-3R Baofeng - poprawka toru wcz - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Modyfikacje urządzeń fabrycznych (/forum-66.html) +--- Wątek: UV-3R Baofeng - poprawka toru wcz (/thread-968.html) |
UV-3R Baofeng - poprawka toru wcz - SP3SWJ - 20-09-2011 23:33 Jest to bardzo sprytne radyjko na sprzętowym SDR-DSP. [attachment=3754] Problemem radyjka (jak znalazłem w necie nie tylko mojego egzemplarza) jest zbyt mała moc i duże zniekształcenia w trybie LOW power VHF. na HI POWER druga to -29dB a trzecia -44dB na LOW POWER druga to -10dB a trzecia - 40dB Na oscyloskopie sygnał 145MHz na wyjściu antenowym też wyglądał nieciekawie.... Po pewnych dyskusjach na SP7PKI zostałem naprowadzony że w trybie LOW POWER na 160 MHz jest OK ... na na HAM band kicha.... Po przeprowadzeniu "śledztwa technicznego" z udziałem zaawansowanego sprzętu pomiarowego wymieniłem jeden dławik. [attachment=3755] a efekty zmiany można obejrzeć na Youtube efekt pomiarów po zmianach HI +33.0 dBm -27dB -41dB LO +31.4 dBm -27dB -47dB ... i na tyle wystarczy mi grzebania z tymi wielkimi elementami.... ================================================= W sieci są jeszcze MODy na poprawienie audio i korektę filtra VHF LPF Z drobnych przeróbek polecam dolutować z zestawie mikrofonowym 100nF do mikroswicha. - rozwiązuj problem "zacinanai się PTT" linia PTT nie ma żadnego odsprzęgnięcia do masy C w radyjku - ponieraż to jest też RS232 do komunikacji - dlatego trzeba dać C w zestawie. Naprawdę polecam tego mikrusika... :-) czułośc na 145,500 to 0,16uV -122,7 dBm dla SINAD 12dB czułość na 439,025 to 0,14uV -123,5 dBm dla SINAD 12dB .... a niebawem pewnie podobne CHIPY SDR-DSP pokażą się dla radyjek SSB... ............... ![]() RE: UV-3R Baofeng - poprawka toru wcz - SQ6ADE - 21-09-2011 0:03 (20-09-2011 23:33)SP3SWJ napisał(a): .. a :)niebawem pewnie podobne CHIPY SDR-DSP pokażą się dla radyjek SSB... No to jest wątpliwe. Ciecie na posterunku nie używają czegoś takiego. No ale daj Panie Boże takie coś na wszystkie emisje ![]() Od przybytku nic nie boli. |