lekki DIPOL z wędek - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: lekki DIPOL z wędek (/thread-799.html) |
lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 28-03-2011 0:54 [edit] To w końcu wybrałem sie w plener - a przy okazji zabrałem kilka moich zabawek ;-) Do zdjęcia jest postawione na wysokośc około 8 m bo stawiałem bez odciągów Przy pełnym rozłożeniu będzie nawet metr wyżej niż to czerwone dorysowane Składa sie to z: - dwie wędki 8 metrowe z nawinięciem helikalnym + prosty drut razem - maszt 12 metrowy - skrzynka antenowa w punkcie zasilaniu dipola - rotor :-) Jak już go ukompletuje zgodnie z opisem powyżej to :-) ten patent powinien pokryć wszystkie pasma od 3,5 MHz do 30 MHz .. jak będą dalsze zdjęcia to sie pochwalę... musze powiedziec że takie coś wygląda naprawe imponująco ... RE: lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 29-05-2011 14:48 zdjęcie z ŁOŚ-a .... potem zawisła tam eATU i antena poszła na10 metrów RE: lekki DIPOL z wędek - SQ4RNF - 29-05-2011 15:45 Jak z zasilaniem wędek? Obie "na gorąco"? Gdzie jest masa? Jak to stroi? RE: lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 29-05-2011 20:06 skrzynka ma u góry dwa druty.... i dipol też :-) niestety na zabawy pod moca zabrakło czasu.... a tylko VNA i pomiary z dołu. Troche czasu pozwoliło na zestrojenie tego na 3,5 7 i 14. same wąsy podpięte do kabla "stroiły" na 3,6 MHz z Z ~~ 25...30 om 14 MHz z Z ~~ 75... 100 om jak będa jakies kolejne newsy to sie podzielę... napewno nawine ja od nowa by wąsy miały taką sama długośc drutu nawinięcia i nawine to PKL - by wielokrotnie rozkładając nie martwic sie o porwanie linek podczas rozciągania wędki. RE: lekki DIPOL z wędek - SQ4RNF - 29-05-2011 22:09 Z PKL-ką to jest tak, że po złożeniu wędki ciężko jest powrócić do poprzedniego stanu przy ponownym rozkładaniu - trzeba ponownie przewijać żeby było "ładnie". W przypadku Twojego dipola dobrze byłoby aby wędki były nawinięte z identycznym skokiem. Ciekawe czy kierunek nawinięcia ma znaczenie. P.s. Fajny maszt RE: lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 29-05-2011 22:58 Z tym skokiem to nie przeszadzaj że jak na 120 cm masz nierównomierności skoku +- 0,5 cm przyśrednik skoku 1 cm.... to bedzie tragedia.. rażne jest że na każdy SEGMENT wędki masz tą samą ilośc zwoi. jedna wędke miałem nawinięta linka 0,5 mm... chyba z 10 razy rwałem linke.. bo naprawdę wiele razy ja rozkłądałem i jest powtaralne rozłożenia... potem nawijąłem ja od nowa chyba 1mm no jest mociej =- ale przy roskładaniu wędki jak "zaciągamy" segmenty łatwo zerwać linke - dlatego PKL będzi enastępna - by nie ryzykowac zwarcia maszt http://www.vpa-systems.pl/maszty-c-4.html juz chyba podawałem linka.. - zreszta na ŁOŚ-iu tez każdy pytał co to za ładny maszcik... jak reaktywuję uchwyt na balkonie - sprawdze pomiarami powtarzalnośc rozkładania wędki RE: lekki DIPOL z wędek - SP5AQT - 30-05-2011 8:42 Witam Antena prezentowana przez Jarka wykazywała się kierunkowością sprawdziłem osobiście na ŁOŚu. VY 73! Roman SP5AQT. RE: lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 30-05-2011 9:31 Witam porywacza kabla :-) ... ja patrze nagle nie mam zakończenia kabla... a to chłopaki jak pamiętam Kazachstan męczyli na 14 MHz - jestem ciekawy na ile twój "uchometr" oceniał kierunkowość - ... na ile S ??? (na 14 MHz antena bez skrzynki na FT897 przy sterowaniu 100W tylko lekko pokazywała odbitą na wskaźniku - chyba 1-2 "kreski" na LCD ) Teraz po demontażu ramion wiem że miały różne nawinięcie - no ale to wynika z testowego-polowego wykonania :-) Robiąc taki dipol trzeba po kolei na maszt podnieść pojedynczo każde ramiw i zestroić ( dobierając ilość linki) na taki sam rezonans z masztem jako przeciwwagą. na końcu wędki warto zostawić zwisające wąsy 1-2 metry na docinanie. Ewentualnie u nasady nawinąć trochę gęściej by było z czego odwinąć - odciąć. Można to strojenie zrobić stawiając promiennik PIONOWO ( wyjdzie nam "pionowy dipol" ) Rozważam też taką możliwość by jeden promiennik nastroić np na początek pasma... drugi na koniec.... - po połączeniu w dipol będzie nierównomierna charakterystyka promieniowania - ale chyba powinien szerzej pracować z trochę gorszym SWR... do sprawdzenia w 4NEC albo w praktyce. ooo ładne foto z neta dorwałem - linkowane na SP7PKI :-) http://80.238.119.187/PICT4520.JPG http://80.238.119.187/PICT4515.JPG jeszcze bez podwieszonej eATU... RE: lekki DIPOL z wędek - SP9FKP - 30-05-2011 14:43 Cytat:Rozważam też taką możliwość by jeden promiennik nastroić np na początek pasma... drugi na koniec.... - po połączeniu w dipol będzie nierównomierna charakterystyka promieniowania - ale chyba powinien szerzej pracować z trochę gorszym SWR... do sprawdzenia w 4NEC albo w praktyce.Obawiam się, że zmieni się tylko wypadkowa impedancja miast dwóch rezonansów, coś tak jak w FD-4. RE: lekki DIPOL z wędek - SP3SWJ - 31-05-2011 12:59 skrzynka w tle w trakcie przygotowań do zamocowania pod anteną |