Proteza do ładowarki Wouxun na uP - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Modyfikacje urządzeń fabrycznych (/forum-66.html) +--- Wątek: Proteza do ładowarki Wouxun na uP (/thread-630.html) |
Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ6ADE - 02-12-2010 22:15 Hi Jako że nader często ulega awarii scalak w ładowarce gigapopularnego hendika od ryżowców - mam pomysła coby zrobić protezę zastępująca oryginalny czip ,który nie ma zamienników. Np. na megatanim Atiny13. Tak wygląda schemat ładowarki z aplikacji scalaka: Różni się ten schemat od schematu ładowarki Wouxuna ale jest bardzo podobny. Ładowara jest w sumie tania ale fajnie było by ją naprawić a nie wywalać do kosza. Accu do radia jest Li-Ion. Nie miałem doczynienia z konstrukcjami ładowarek do takich accu więc szukam kogoś łebskiego w temacie do pociągnięcia dyskusji. Accu radyjeczjka ma 4 terminale : + - T I Wkrótce rozrysuję schemat ładowarki. Będę miał również możliwość pomierzyć to i owo bo moja ładowara jeszcze działa. A może ktoś z kol. jest na tyle bystry że potrafi przetłumaczyć krzaki skośnych na Polski ? RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ7JZI - 02-05-2011 11:05 Witam, odświeżam temat, bo się zastanawiam czy ruszyło coś do przodu. RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ6ADE - 02-05-2011 21:13 Heh - nic się nie ruszyło bo moja ładowara jeszcze działa. Inna sprawa że dosyć kiepsko na tym FO z userami sprzętu UKF. Tylko blablabla homodyny,atu i inne sdr-y na kaefy Natomiast dostałem fotki bebechów accu od znajomka i widać na nich jakiś czip co się lekko kłóci z aplikacją scalaka . RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ8NVF - 10-08-2011 18:25 Nie wiem jak z tematem sprawa stoi...lecz czy nie prościej zastosować układ ładowania z Maxim/Microchip ? Niestety ładowanie Li-Ion ma to do siebie, że niesamowicie ważne jest kontrolowanie napięcia...A stosowanie uP to ryzyko zawieszenia się programu i wtedy robi się problem RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ6ADE - 10-08-2011 19:34 Tyle że Max się ceni -> masz jakiś konkretny typ scalaka na myśli coby podpasował bez większych przeróbek ładowarki to napisz. RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - SQ8NVF - 10-08-2011 22:37 Cena za jakość Ale faktycznie jeśli ma być to układ zastępujący to można coś samemu wymyślić. Nie znam parametrów aku i zasilacza - pewnie jest tam podwójne ogniwo LI-Ion? RE: Proteza do ładowarki Wouxun na uP - AdamC - 26-01-2014 16:07 Dziwnym trafem zaraz po okresie gwaran[attachment=8135]cji ładowarka Wouxun 1A31KG-2 odmówiła współpracy. Przeczytałem posty powyżej i sprawa nie wyglądała różowo. Ale nie jest tak źle, CHK0501 odpowiedzialny za kontrolowanie procesu ładowania można kupic u Alibaby (inna sprawa czy to się opłaca nowa ładowarka 45 pln). Viper22A to przetwornica zasilania z 230V ac dostępna w SP za ok. 2 - 3 pln. U mnie akurat był problem z zasilaniem z 230V. W załączniku dokumentacja ładowarki. |