![]() |
Średnica ramion, szerokosć pasma dipola, Nadienienko - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Anteny (/forum-49.html) +--- Wątek: Średnica ramion, szerokosć pasma dipola, Nadienienko (/thread-4672.html) |
Średnica ramion, szerokosć pasma dipola, Nadienienko - SP3SLU - 22-07-2025 15:01 Koledzy, jak wiadomo średnica przewodnika ramion dipola ma wpływ na szerokopasmowość anteny. Jeśli budując dipol na 160m mam możliwość wykonania częsci anteny (około 50 % długości ramion) w technice "Nadienienko" - na okręgach Fi 16cm po 8 drutów. A resztę długości ramion wykonam z pojedyńczego przewodnika, to będzie miało sensowny wpływ na szerokopasmowość ? I ewentualnie, który przypadek jest korzystniejszy: - zwiększyć średnicę ramion od połowy do końca (aż do izolatorów końcowych) ? - czy zwiększyć średnicę ramion od punktu zasilania do połowy długości ramion (środek anteny) ? Geneza jest taka: mam 2x 20m "Nadienienko" Fi 16cm po 8 drutów, a wykonuję pełnowymiarowy dipol na 160m i na całego "Nadienienko" nie stać mnie. 73 de Jurek SP3SLU RE: Średnica ramion, szerokosć pasma dipola, Nadienienko - SP1CWL - 22-07-2025 21:01 co to za Nadienienko 16cm , i nawet pasmo zwiększyło się o kilka hz. RE: Średnica ramion, szerokosć pasma dipola, Nadienienko - SP7CLB - 24-07-2025 5:57 Naucz się obsługi bezpłatnego programem 4NEC2 i tam są też gotowe sample Nadienienki. "Na oko" trudno coś powiedzieć, poza tym że zwiększenie średnicy obręczy zwiększa szerokopasmowość i równomierną płaskość charakterystyki SWR(s11). Myślę że założona średnica 16cm, to wielokrotnie za mało, aby mieć zadowalający efekt szerokopasmowości i płaskości. Zwiększenie średnicy dipola ku końcowi przesuwa rezonanse anteny w dół, ale pogarsza szerokopasmowości. Zwiększenie ku środkowi da mierny wynik oczekiwań zmniejszenia długości zakładając możliwości pracy na najniższych pasmach, ale wypłaszczy charakterystykę na górnych pasmach.. |